Superpotravina zázvor: jaké jsou jeho účinky?

Superpotravina zázvor: jaké jsou jeho účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Obsahuje gingerol, který má protizánětlivé a antioxidační účinky
  • Zázvor má také pozitivní vliv na trávení
  • A jeho konzumací předcházíte vzniku rakoviny v gastrointestinálním traktu

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie, kde jej používají nejen do jídel, ale i v rámci alternativní medicíny. Jedná se o část kořene, který je velmi aromatický a dodá štiplavou chuť. Kromě využití v kuchyni je ale výborným pomocníkem při nachlazení. Jeho konzumací prakticky v jakékoliv formě, získáte velké množství vitamínů a minerálů. Jeho pozitivní vliv na zdraví jej tak dostal do kategorie superpotravin. Co nám tedy může zázvor nabídnout?

Kromě vitamínů a minerálů obsahuje i gingerol

Zázvor obsahuje vitamín B1, C, E, A, K a kyselinu listovou. Z minerálních látek je to pak mangan, hořčík, vápník, zinek a draslík. Zázvor také obsahuje olej gingerol, který má protizánětlivé a antioxidační účinky. Výzkum z minulého roku potvrdil, že je vhodný pro pacienty, kteří podstupují chemoterapii a mají zánětlivá onemocnění jako je revmatoidní artritida nebo lupénka.

Lepší trávení

Studie provedená v roce 2011 zjistila, že lidé s funkční dyspepsií měli po konzumaci zázvoru ve formě kapslí rychlejší trávení. Funkční dyspepsie se projevuje pocity plnosti, nadýmáním, nevolností, případně i bolestmi břicha. Stejní autoři studie již dříve prokázali, že i u zdravých lidí podporuje zázvor trávení. Je jasné, že zázvor má pozitivní vliv na pohyblivost žaludku, i když vědci zatím neví, na základě čeho se tak děje.

Zázvorový čaj

Pomáhá snižovat cholesterol i riziko rakoviny

V těle máme takzvaný „špatný“ cholesterol (LDL), který může za to, že se nám ucpávají cévy, což může vést až k infarktu či cévní mozkové příhodě. Studie provedená na téměř stovce dobrovolníků prokázala, že konzumace zázvoru významně snížila LDL cholesterol. V další studii provedené zejména in vitro (ve zkumavce) bylo také prokázáno, že má protirakovinné účinky na gastrointestinální trakt. Do něj spadá například žaludek, jícen, střeva, konečník a další orgány, které jsou spojeny s příjímáním a zpracováním potravy a následným vylučováním z těla.

V jaké formě jej do těla dostat?

Jedním z nejjednodušších a nejlepších způsobů, jak získat účinky zázvoru, je udělat si čerstvý zázvorový čaj. Chybu neuděláte ani pokud si čaj koupíte. Dále jej můžete využít při vaření, nebo jej jíst ve formě tobolek jako doplněk stravy. Můžete se také setkat s práškem, který je vhodný podle cleanjuice.com například pro pečení či přípravu nápojů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze