Tankování na oběžné dráze má zajistit čistější vesmír

Tankování na oběžné dráze má zajistit čistější vesmír
Fotografie: ClearSpace
  • Švýcarský startup chce „tankovat“ družice na oběžné dráze
  • Prodloužila by se tak jejich životnost a snížilo množství vesmírného odpadu

Švýcarský startup ClearSpace představil svůj nejnovější projekt, jehož cílem je zajistit udržitelný průzkum vesmíru: službu doplňování paliva na oběžné dráze. Společnost na této misi spolupracuje s americkou společností Orbit Fab. V rámci plánů spojí dvojice ClearSpace raketoplán se skladem paliva Orbit Fab. Výsledkem by byla kosmická loď, která by družicím dodávala čerstvé palivo. Klienti by tak mohli prodloužit provoz aktivních satelitů a doplnit palivo do nepoužívaných satelitů, které by se jinak staly vesmírným odpadem. Z toho by samozřejmě profitovali i oba spoluhráči na projektu.

Společnosti ClearSpace a Orbit Fab zaznamenávají v USA, Velké Británii a po celém světě rostoucí poptávku po servisních vozidlech a doplňování paliva, protože vládní a komerční provozovatelé se snaží zvýšit návratnost investic do svých misí a prodloužit provoz,“ uvedl v prohlášení Luc Piguet, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti ClearSpace. Tato poptávka je dána potřebou rozšířeného rozsahu pohybu v prostoru. Například americké vesmírné síly učinily z vesmírné mobility a logistiky klíčovou složku. Doplňování paliva na oběžné dráze může zlepšit její funkci a poskytnout provozovatelům družic konkurenční výhodu.


Společnost Orbit Fab patří mezi lídry v tomto rozvíjejícím se odvětví. Služba tohoto startupu kombinuje tankovací místa s robotickými dokovacími zařízeními zvanými GRIP. S raketoplánem ClearSpace by americká společnost mohla přidat další atraktivní možnost na rostoucí trh. Rostoucí množství vesmírného odpadu není jen otázkou ekologie, ale i bezpečnosti, protože nekontrolovatelné trosky mohou vážně ohrozit další satelity nebo dokonce i lidi přebývající na ISS. Stanice musí zhruba několikrát ročně měnit svou výšku, aby se takovému nebezpečí vyhnula. Ani sestup mrtvých družic do atmosféry, kde následně shoří, nemusí být úplně bez problémů. Shořet taky nemusejí úplně celé a existuje sice malá, ale reálná šance, že trosky poškodí při dopadu něco na zemském povrchu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze