Teleskop Jamese Webba zobrazil nejchladnější a nejstarší exoplanetu

Teleskop Jamese Webba zobrazil nejchladnější a nejstarší exoplanetu
Fotografie: NASA
  • Exoplanetu studoval tým astronomů z Institutu Maxe Plancka pro astronomii
  • Planeta Eps Ind Ab se nachází 12 světelných let od Země a její průměrná teplota je 0 °C
  • Kolem své hvězdy obíhá ve vzdálenosti 20 až 40 AU a jeden rok zde trvá 200 pozemských let

Tým astronomů z Institutu Maxe Plancka pro astronomii (MPIA) pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba zobrazil exoplanetu, která se nachází v systému Epsilon Indi, který je od Země vzdálen pouhých 12 světelných let. Takto malá vesmírná vzdálenost umožňuje podrobnější pozorování a více detailů o planetě.

Nově zobrazená exoplaneta nese název Eps Ind Ab a jedná se o takzvaný super-Jupiter. Tato exoplaneta má šestkrát větší hmotnost než Jupiter a kolem své hvězdy obíhá ve vzdálenosti mezi 20 až 40 astronomickými jednotkami (jedna AU je přibližně 150 milionů km).

Ačkoliv o této exoplanetě věděli vědci už dříve, od předchozích pozorování se hodnoty značně liší, a proto byla označena jako nová. „Byli jsme nadšení, když jsme si uvědomili, že jsme zobrazili tuto novou planetu. K našemu překvapení se jasná skvrna, která se objevila na našich snímcích MIRI, neshodovala s pozicí, kterou jsme pro planetu očekávali. Předchozí studie správně identifikovaly planetu v tomto systému, ale podcenily hmotnost a orbitální separaci tohoto plynného obra super-Jupitera,uvedla hlavní autorka výzkumného článku a výzkumnice MPIA Elisabeth Matthewsová.


Exoplaneta je výjimečná tím, že je mnohem chladnější než jiné plynné planety, které Webbův teleskop dříve pozoroval. Dodnes je známo pouze několik dalších takto chladných plynných obrů. Tato planeta má teplotu okolo 0 stupňů Celsia, a přesto ji teleskop Jamese Webba dokáže, za pomoci svých přístrojů, pozorovat. To dává astronomům možnost studovat tuto novou třídu exoplanet a porovnávat je s ostatními plynnými obry.

Chladné planety je obtížnější ve vesmíru najít, jelikož nevyzařují tolik tepla a od svých hvězd se nacházejí velmi daleko, což ještě ztěžuje jejich objev. Eps Ind Ab se nachází tak daleko od své hvězdy, že jeden rok zde trvá 200 pozemských let. Vědci planetu pozorovali několik let, aby mohli s přesností určit jeho oběžnou dráhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze