Letošní vlny veder přiměly klimatology rozšířit teplotní index

Letošní vlny veder přiměly klimatology rozšířit teplotní index
Fotografie: unsplash.com
  • Pocitová teplota určuje, jak lidské tělo vnímá venkovní teplotu
  • Teplotní index byl navržen v roce 1979, kdy se nepočítalo s tak vysokými teplotami
  • Klimatologové z univerzity v Berkeley rozšířili index do vyšších teplot s větším rozsahem vlhkosti

Klimatologové z Kalifornské univerzity v Berkeley zjistili, že pocitová teplota neboli teplotní index vypočítaný meteorology a Národní meteorologickou službou (NWS) podhodnocuje vnímanou teplotu v nejteplejších dnech, které letos zažíváme, a to až o 6 °C. Teplotní index kombinuje teplotu vzduchu a relativní vlhkosti – předpokládá tak teplotu vnímanou člověkem. Čím je vlhkost vyšší, tím se pocení stává méně účinným při ochlazování.

Vyšší teplotní index znamená, že je lidské tělo více namáháno a hůře se s teplotou vyrovnává. NWS aktuálně považuje teplotní index nad 39 °C za nebezpečný a nad 51 °C za extrémně nebezpečný. „Většinou má tepelný index, který poskytuje Národní meteorologická služba, správnou hodnotou. Pouze v těchto extrémních případech dostáváme špatné číslo,“ řekl David Romps, profesor vědy na univerzitě v Berkeley. Teplotní index například nefungoval správně ve chvíli, kdy se člověk potil natolik, že se na kůži tvořily kaluže potu.


Teplotní index byl navržen již v roce 1979 fyzikem Robertem Steadmanem. Teplotní index se stal pro mnoho lidí ukazatelem toho, jak se venku budou cítit, ale jelikož byl tento index zaveden již před desítkami let, nepočítal s extrémními teplotami, které jsou v létě čím dál častější. Meteorologové tak extrapolovali index i do vyšších teplot s vlhkostí o 0 do 100 %. „Steadman postupoval správně dle fyziky, naším cílem bylo rozšířit tabulku na všechny teploty, abychom měli přesnější vzorec,“ řekl student Yi-Chuan Lu, který se na výpočtu podílel.

Nejsem žádný fyziolog, ale s tělem se děje hodně věcí, když je velké horko. Přibližný výpočet používaný NWS a široce přijímaný neúmyslně zlehčuje zdravotní rizika silných vln veder,“ řekl Romps. Podle odborníků je horní hranice teplotního indexu, kterou lze přežít, 93,3 °C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze