Testovací zážeh rakety SLS byl kritický a skončil předčasně

Testovací zážeh rakety SLS byl kritický a skončil předčasně
Fotografie: NASA
  • Space Launch System je označována za nejsilnější raketu v historii lidstva
  • Předčasně ukončený test motorů je považován za úspěšný

NASA provedla v sobotu 16. ledna test motorů nejsilnější rakety v historii lidstva – Space Launch System. Mohutná raketa je nedílnou součástí kosmického programu Artemis, jehož cílem je obnovit pilotované lety s lidskou posádkou na Měsíc.

Tento americký program výzkumu Měsíce se má skládat ze tří etap. První etapou (Artemis 1) bude nepilotovaný let nové lodi Orion kolem Měsíce. Druhou (Artemis 2) bude stejný let Orionu kolem Měsíce, ale i s lidskou posádkou. Ve třetí etapě (Artemis 3) se astronauti vyšlou na vesmírnou stanici Gateway u Měsíce. Pokud půjde vše podle plánu, v roce 2024 na Měsíci přistane první žena a další muž. Dlouhodobý výzkum na Měsíci by měl trvat do roku 2028.


Čtyři raketové motory RS-25, které NASA vyvinula ve spolupráci s výrobcem letecké techniky Boeing, měly zůstat zažehnuté více než osm minut. Testovací zážeh ale trval jen minutu a 15 vteřin, přičemž motory spotřebovaly přes 2,5 milionu litrů paliva. „Důvodem chybového hlášení mohl být jakýkoli parametr, který se při chodu motoru odchýlil,“ prohlásil šéf projektu raket SLS. John Honeycutt. I přes předčasné ukončení ale NASA test vyhodnotila jako úspěšný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze