Touha po pořádku, jenž přerůstá v neustálý zdroj úzkosti – realita ataxofobie

Ty nejbizarnější fobie
Touha po pořádku, jenž přerůstá v neustálý zdroj úzkosti – realita ataxofobie
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé s touto fobií mají iracionální strach z nepořádku či neorganizovanosti
  • Ataxofobie je úzce spjata s OCD, kdy má člověk nutkavou potřebu věci neustále přerovnávat a skládat
  • Strach může člověka tak ovládnout, že nakonec není schopen vyjít z bytu

Vítám vás u dalšího dílu seriálu, kde si objasňujeme nejzvláštnější fobie, které se mohou u lidí projevit. Dnes si přiblížíme život s ataxofobií – strachem z nepořádku a neorganizovanosti. Na první pohled se může zdát, že tato fobie by mohla být až prospěšná, ale rozhodně tomu tak není. Organizovaný a čistotný člověk je schopný normálně fungovat v běžných denních věcech, člověk trpící ataxofobií však toho schopen prakticky není a fobie jej omezuje každý den.

Jak se fobie projevuje?

Ataxofobie je strach z neuklizených, nečistých a neuspořádaných věcí. Jak uvádí fearof.net, nejedná se o klasický zájem mít doma uklizeno a čisto, jedná se o nekontrolovatelné uklízení, které je velmi časté a lidé jej provádějí opakovaně. Často lidé s touto fobií trpí i obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD), která se klasicky projevuje opakovaným chováním. Lidé mají nutkavé myšlenky něco opakovaně provádět – například neustále přeskládávat nádobí podle velikosti, barev apod. K uspokojení ale většinou nedojde, a tak tato nutkavá potřeba zabírá postupně více a více času.

Lidé s ataxofobií pociťují odpor k jakémukoliv nepořádku a neuspořádaným věcem. Už jen pomyšlení na to, že by se mohli ocitnout v místě, kde bude jakýkoliv nepořádek, v nich vyvolává úzkost a napětí. Fobie se také projevuje nevolností, dušností, pocením, třesem a problémy se spánkem.

Žena uzavřená doma

Lidé s touto fobií se tak postupně začnou vyhýbat místům, která pro ně nejsou dostatečně čistá či uspořádaná, což se může stupňovat až do takových extrémů, že nejsou schopni vyjít z bytu. Nemohou si pozvat ani nikoho domů ze strachu, že by jakýkoliv předmět přemístil. Osoba trpící ataxofobií si většinou je vědoma, že strach je iracionální, ale není schopna jej ovlivnit a stydí se za něj. I proto se straní lidí a dochází k izolaci.

Jak ataxofobie vznikne?

Velmi jednoduše se může rozvinout z OCD nebo z posttraumatické stresové poruchy. Podle my.clevelandclinic.org může být fobie převzata od rodinných příslušníků nebo vzniknout na základě traumatické události, která byla spojena s nepořádkem. Více ohrožení jsou také lidé, kteří si zakládají na perfekcionismu a až přehnané čistotě.

Jak fobii léčit?

Je potřeba, aby si člověk nejdříve uvědomil, že problém není schopen vyřešit sám a rozhodně se není za co stydět a vyhledat pomoc odborníka. Nejlepší volbou je pak psycholog, případně psychiatr. Odborníci mohou pacientům pokládat otázky, které jim upřesní, jak moc fobie ovlivňuje jejich život a jakou léčbu zvolit.

Nejčastější léčbou je kognitivně behaviorální terapie, kdy se pacient snaží změnit úzkostné a negativní pocity z nepořádku či neorganizovanosti na neutrální. Je důležité, aby si pacient uvědomil iracionálnost svého chování a postupně jej měnil. Pomáhají také nejrůznější techniky pro zvládání stresu, což jsou zpravidla meditace či dechová cvičení. Zpočátku léčby mohou být také nasazena antidepresiva, která pomohou se zvládáním úzkostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze