Víte, co je genufobie a jak mohou postiženému pomoci kalhoty?

Ty nejbizarnější fobie
Víte, co je genufobie a jak mohou postiženému pomoci kalhoty?
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná o se vzácnou fobii, kdy má člověk iracionální strach z kolen
  • Důvodem může být zranění dotyčného, nebo blízké osoby, případně může mít spojitost i s náboženstvím
  • Nejúčinnější léčbou je v tomto případě terapie

Vítám vás u dalšího dílu, kde se zabýváme těmi nejbizarnějšími fobiemi, které mohou lidem znepříjemnit život. Dnes si povíme něco o genufobii, což je iracionální strach z kolen. Tato fobie je velmi vzácná a u každého jednotlivce mohou být projevy velmi odlišné. Může se jednat jen o slabší strach, kdy dotyčnému vadí odhalená kolena, ale může jít i o těžší formu, kdy se člověk bojí vlastních kolem, nemůže je vidět ani v televizi, případně se bojí i klečet.

Jaké jsou příčiny?

Podle verywellmind.com je spouštěčem této fobie nejčastěji negativní zkušenost. Většinou jde o poranění kolene dotyčného, ale mohl být také pouze svědkem nehody, kdy došlo k poranění kolene. Fobie se ale může u člověka rozvinout i pouze z filmu, kdy vidí prostřelení kolene, zlomení čéšky a podobná zranění. Rozvoj fobie také může pocházet z dětství a v některých částech světa může vzniknout kvůli náboženství a s ním spojené konzervativní oblékání.

Fobie se může rozvinout v jakémkoliv věku a pokud se neřeší, může se neustále rozšiřovat. Nejvíce jsou pak ohroženi lidé, kteří zažili poranění kolene, případně výměnu kolenního kloubu, či jiný operační zásah.

Příznaky genufobie

Pohled na kolena může u lidí s genufobií vyvolat různé reakce. Nejčastěji je to však podle my.clevelandclinic.org zimnice, závratě, točení hlavy, nadměrné pocení, nevolnost, dušnost, bušení srdce a případně i panický záchvat. Tyto pocity však mohou lidé dostat i jen při pomyšlení na kolena či na úraz kolenou.

žena s odhaleným kolenem

I když je tato fobie vzácná, postiženým velmi komplikuje běžný život, jelikož ze strachu, že uvidí odhalená kolena, se začnou vyhýbat lidem. Fobie se také může stupňovat a postupně pak dané osobě vadí i jen když se koleny čehokoliv dotýká, když se jí někdo dívá na kolena, nebo když si má kleknout.

Jaká je léčba?

Jakákoliv úzkost, která se u člověka projevuje, je důvodem k léčbě. Proto i v tomto případě je potřeba situaci řešit. Přesnou diagnózu může určit pouze lékař, který mířenými dotazy zjistí, jaké jsou dopady této fobie na každodenní život jedince a také následně zvolí léčbu. U této fobie bývá léčba úspěšná, kdy se postupně může opět člověk vrátit k normálnímu životu.

Podle dovemed.com je jednou z nejlepších a nejúspěšnějších forem léčby kognitivně behaviorální terapie, případně i expoziční terapie. Jejím cílem je postupně se vystavovat situacím, které způsobují člověku s genufobií strach a úzkost a tyto pocity následně odbourávat. Léčbu fobie lze také podpořit léky, nejčastěji antidepresivy, které zmírňují úzkosti. Nejsou však trvalým řešením.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze