Trápí vás bolesti zad a krku? Záleží i na tom, jak spíte

Trápí vás bolesti zad a krku? Záleží i na tom, jak spíte
Fotografie: unsplash.com
  • Spánek s vhodným polštářem může mít velký vliv na bolesti krku i páteře
  • Nejméně vhodné je spaní na břiše
  • V případě bolesti je dobré zkusit horkou sprchu, masáž i protažení

Bolesti krku i zad mohou mít mnoho příčin – stres, špatné držení těla, následek zranění, špatné sezení, ale i ležení ve spánku. „Obecně platí, že když se probudíte s bolestí krku, buď pro vás váš polštář není vhodný, nebo poloha, ve které spíte, přitěžuje vašemu krk, případně obojí,“ řekl CNN specialista na spánek Dr. Raj Dasgupta. Odborníci se shodují na tom, že pro váš i krk i páteř je vhodné zvolit polštář, který je udrží v přirozené poloze.

Pozice, v jaké spíte, ovlivňuje i výběr polštáře, jelikož ten pomáhá udržet páteř v jejím přirozeném zakřivení. Nejlepší poloha pro spánek je na zádech nebo boku s polštářem, který dodá podpěru krku. „Pokud je polštář příliš načechraný nebo příliš velký, pak nahnete hlavu dopředu, a to způsobuje problémy,“ řekl Dr. Dasgupta.


Pokud ležíte na zádech, je dobré mít ruce podél těla, jelikož i jedna zvednutá ruka u hlavy může způsobit bolesti krku či ramen. Při spaní na boku můžete vložit polštář mezi kolena – snížením tlaku zvýšíte průtok krve. Naopak spánek na břiše není příliš vhodný. Při ležení musíte mít hlavu otočenou na jednu nebo druhou stranu, navíc vlivem gravitace páteř klesá a způsobuje nepřirozenou polohu.

Co dělat, když už se s bolestí probudíte?


Asi to zažil každý z nás – ráno se probudíte a nemůžete se téměř pohnout, protože jste si „přeleželi“ krk. Pokud chcete zkusit pro uvolnění od bolesti jinou možnost než léky, zkuste nejdříve horkou sprchu. Teplo pomáhá uvolnit svaly. Můžete také zkusit ztuhlé místo opatrně a jemně rozmasírovat. A určitě je také dobré se protáhnout. I když vás místo bolí, pokud se budete pohybu vyhýbat, ještě více ztuhne. Protažení je potřeba dělat velmi pomalu a jemně, aby nedošlo ještě k větší bolesti. Nejlepší prevencí proti těmto bolestem je pak pravidelné cvičení na záda či krční páteř, které zpevní svaly a zároveň je protáhne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze