Třetí letový test Starship bude opět vyšetřovat FAA

Třetí letový test Starship bude opět vyšetřovat FAA
Fotografie: SpaceX
  • Úřad bude vyšetřovat jak zničení nosné rakety, tak horního stupně
  • Raketa při třetím testu poprvé dosáhla vesmíru, nepřežila však průlet atmosférou
  • SpaceX má již nachystaný další prototyp, který vylepší dle dat z posledního startu

Obří raketa Starship 14. března provedla třetí letový test. SpaceX od posledního startu provedl několik vylepšení, která vedla k tomu, že raketa už nevybouchla, jak tomu bylo u předchozích pokusů. I přesto však bude let vyšetřovat Federální úřad pro letectví (FAA), jelikož let nebyl dokončen tak, jak bylo naplánováno. Nosná raketa Super Heavy nedopadla do oceánu požadovanou rychlostí a horní stupeň Starship nepřežil průlet atmosférou.

FAA tak bude již potřetí za 11 měsíců vyšetřovat letový test Starship a opět se tak bude muset vyčkat na uzavření vyšetřování a následné udělení povolení k testu. Jak uvedl úřad na sociální síti X, vyšetřovat bude nehodu jak nosné rakety, tak horního stupně. Dá se však předpokládat, že počet úprav které úřad vydá, bude nižší než při předchozích testech. Při prvním letu bylo uděleno 63 nápravných opatření a u druhého to bylo podle space.com už jen 17.

SpaceX poslední testovací let považuje za úspěšný, jelikož nedošlo k výbuchu rakety. Navíc bylo otestováno otevření a zavření dveří od užitečného zatížení a také přečerpání pohonných hmot mezi nádržemi. Nedošlo pouze k zažehnutí motoru na Staship při návratu na Zemi, jelikož už v té době měla raketa potíže a nedržela směr. Po celou dobu letu byl pozemní tým ve spojení s raketou, a to včetně perfektního vizuálního kontaktu. Přenášení obrazu se SpaceX podařilo díky satelitům Starlink, které byly napojeny na antény připevněné na Starship.


Při třetím testovacím letu raketa poprvé dosáhla vesmíru a letěla celkem 49 minut. SpaceX má v záloze několik dalších prototypů, které bude nyní připravovat na další let. „Zatímco náš tým kontroluje data shromážděná z tohoto letu, Starship a Super Heavy se připravují na nadcházející lety, protože se snažíme během roku zvýšit naši kadenci startů,uvedl SpaceX v tiskové zprávě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze