Tryskové palivo z potravinového odpadu snižuje emise z létání

Tryskové palivo z potravinového odpadu snižuje emise z létání
Fotografie: pixabay.com
  • Palivo vyrobené z odpadu snižuje emise skleníkových plynů o 165 %
  • Letecké společnosti v Americe ročně spotřebují přibližně 21 miliard galonů tryskového paliva
  • Podle vědců je možné alternativní metodou proměnit potravinový odpad na uhlovodík

Podle vědců má výroba tryskového paliva z potravinového odpadu možnost snížit emise uhlíku z létání. Vědci v USA našli způsob, jak tento odpad přeměnit na palivo, které funguje v proudových motorech. Autoři studie tvrdí, že palivo vyrobené z odpadu snižuje emise skleníkových plynů o 165 % ve srovnání s fosilním palivem.

Letecké společnosti v Americe ročně spotřebují přibližně 21 miliard galonů tryskového paliva a do poloviny století se ještě očekává zdvojnásobení. Současně se ale letecké společnosti zavázaly ke snížení emisí CO2 o 50 %.


Současné metody výroby zeleného paliva jsou podobné jako výroba bionafty pro automobily a nákladní vozidla. K výrobě jsou potřeba rostlinné oleje, ale také oleje a tuky z odpadu. Pro ekonomiku je ale jednodušší přeměnit olej a odpad na motorové palivo. Podle BBC však vědci nyní vyvinuli alternativní metodu, která dokáže proměnit potravinový odpad, zvířecí hnůj a odpadní vodu na uhlovodík, který může sloužit jako palivo do tryskových letadel.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
hustý... já když snížím svoje výdaje o 165%, tak to znamená že dostanu zpátky 65% svých původních výdajů... to musí být super věc, vy nám tu vlastně říkáte, že to letadlo umí místo emise zplodin 65% zplodin z jiných letadel vcucnout a zadržet v sobě. Jestli tohle nedostane nobelovku, tak už nikdy nic 👍

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze