Úmrtí Michaela Jacksona

Stalo se
Úmrtí Michaela Jacksona
Fotografie: pixabay.com
  • Jeho kariéra jako zpěváka začala ve skupině Jackson 5, kde zpíval společně s bratry
  • První sólové album vydal v roce 1979, stalo se nejprodávanějším albem roku
  • Byl souzen za obtěžování dětí a i když byl zproštěn viny, mělo to vliv na jeho popularitu

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme smrt jednoho z nejznámějších zpěváků a krále popu – Michaela Jacksona. Ačkoliv život zasvětil hudbě a tanci, doprovázely ho i skandály, které dodnes ve společnosti rezonují. Pojďme si tedy jeho život, alespoň ty zásadní okamžiky, připomenout.

Michael Jackson se narodil 29. srpna 1958 v Indianě jako nejmladší z pěti bratrů. Jejich otci Josephovi se podařilo založit úspěšnou dětskou skupinu se všemi jeho syny, známou jako Jackson 5. Kromě Michaela ve skupině vystupoval Jackie, Tito, Jermaine a Marlon. Díky jejich choreografii i mladosti se skupina stala téměř okamžitě úspěšnou. Podle britannica.com měla skupina v roce 1970 čtyři po sobě jdoucí první popové hity. Jak však ale čas plynul, dětský hlas se Michaelovi změnil a v roce 1975 byla smlouva s Motown Records ukončena.

Ačkoliv se sourozenci i po rozpadu věnovali hudbě, dokonce i jejich sestra Janet Jackson vstoupila na počátku 80. let na sólovou dráhu, nikdo z nich se neproslavil právě jako Michael. Jeho sólová dráha začala albem Off the Wall v roce 1979 a okamžitě se stalo nejprodávanějším albem roku. O tři roky později vydal album Thriller, kde mu hostovalo i několik hvězd, album získalo řadu ocenění, včetně 8 cen Grammy. K singlu Thriller byl také natočen videoklip, který má 13 minut, což bylo na tehdejší dobu (i dnešní) neobvyklé, přesto se videoklip v televizích pouštěl.

Michael Jackson

Už v roce 1984 byl Jackson známý po celém světě a označován za „krále popu“. V roce 1985 společně s Lionelem Richiem napsal píseň We Are the World, která se stala charakteristickou pro USA a Afriku a byla zaměřena na hladomor.

Úspěšná byla i jeho další alba Bad z roku 1987, Dangerous 1991 a HIStory – Past, Present And Future, ze kterých vznikly hity jako Bad, Smooth Criminal, Dirty Diana, Black or White, They Don’t Care About Us nebo duet s jeho sestrou Janet Scream. Známý byl i tím, že choreografii do videoklipů učil tanečníky sám, jelikož jeho taneční kreace byly nezaměnitelné. V roce 2001 se díky jeho singlům dostal do síně slávy Rock and Roll Hall od Fame.

Osobní život

Pokud nahlédneme do jeho osobního života, tam už se mu tak dobře nedařilo. V době, kdy byl slavným, byl výstřední a jeho chování bylo leckdy kontroverzní. Podle biography.com jeho pověst dostala největší ránu, když byl v roce 1993 obviněn z obtěžování 13letého chlapce na svém ranči Neverland. Tento spor se nakonec vyřešil mimosoudně. Jackson se o rok později tajně oženil s Lisou Marii Presley – dcerou Elvise Presleyho. Toto manželství však trvalo jen necelé dva roky. V jeho druhém manželství s Debbie Rowe se narodily dvě děti, později však také skončilo rozvodem.

Na začátku nového tisíciletí byl stále oblíbeným zpěvákem, ale v roce 2003 jeho popularita opět utrpěla, když byl zatčen a obviněn z obtěžování dětí. K soudu přišel i herec Macaulay Cuklin, který se s ním tehdy přátelil, dokonce si zahrál v jeho klipu Black or White, a prohlásil, že s ním nezažil nic nevhodného. Celý soudní proces trval 14 týdnů a byl neustále medializován. Nakonec byl Jackson v roce 2005 zproštěn viny.

Soudní proces však měl za následek značnou finanční ztrátu, zpěvák tak musel prodat část majetku, a to včetně známého Neverlandu. V tu dobu se také začal připravovat na turné, které mělo být pojato jako comeback. Vše ale přerušila nečekaně jeho smrt v roce 2009. 25. června zemřel na zástavu srdce, následně se zjistilo, že šlo o vraždu, za kterou byl v roce 2011 odsouzen jeho osobní lékař, který mu podal smrtelnou dávku sedativ a propofolu. Jako vzpomínku na něj byl natočen film This Is It, který obsahoval natáčení ze zkoušek chystaného turné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze