Otevření opery v Sydney a USA koupily od Ruska Aljašku

Stalo se
Otevření opery v Sydney a USA koupily od Ruska Aljašku
Fotografie: unsplash.com
  • Operu navrhl dánský architekt Jørn Utzon
  • budova byla slavnostně otevřena v roce 1973 a slouží mnoha účelům
  • A v tomto týdnu Spojené státy koupili od Ruska Aljašku, která je tehdy stála 7,2 milionu dolarů

Je tu další díl Stalo se, kde si opět připomeneme události tohoto týdne, které se zapsaly do historie. Dnes se podíváme do zámoří a nejdříve se zaměříme na Austrálii, kde před 50 lety byla otevřena opera a poté se vrátíme v čase ještě dále a povíme si něco o nákupu Aljašky. 2. března 1959 se v Sydney konala ceremonie, která znamenala počátek výstavby opery. Budovu navrhl dánský architekt Jørn Utzon, který se v té době nebál navrhnout něco, co bylo moderní a neobvyklé.

Podle sydneyoperahouse.com právě on přivezl bronzovou desku, která byla umístěna do místa, kde se protínají sály. Plaketu následně připevnil tehdejší premiér a dodnes ji lze vidět na schodech. Výstavbu opery však doprovázelo nemálo komplikací, a to zejména kvůli modernímu pojetí budovy. Největší problém pak nastal s výstavbou střechy a inženýři tak museli přijít na to, jak tyto zakřivené oblouky postavit. S řešením nakonec přišel sám Utzon v roce 1962 a střechy byly sestaveny z dlaždic, kterých je celkem 1 056 006, jak uvádí sydneyoperahouse.com.

Výstavba střechy trvala podle oficiálních stránek Opery tři roky a vláda začala být nespokojená s rostoucími náklady. Původně bylo na budovu vyčleněno 3,5 milionu liber, v roce 1962 byly ale odhadované náklady už 13,7 milionu liber. Utzon se tak dostával do neshod s úřady, až nakonec rezignoval a z projektu odstoupil. Stavbu nakonec dokončil architekt Peter Hall.

Střecha Opery v Sydney

Opera v Sydney byla slavnostně otevřena 20. října 1973 a podle sydneyoperahouse.com přijela na otevření královna Alžběta II., která měla ještě před oficiálním otevřením možnost vidět inscenaci Vojna a mír. První představení se pak odehrálo v Koncertní síni, kde symfonický orchestr zahrál Wagnerova díla.

Opera v Sydney slouží mnoha účelům. Například v roce 1980 zde vyhrál Arnold Schwarzenegger svůj poslední titul Mr Olympia a v roce 1987 zde přednášel papež Jan Pavel II. 28. června 2007 byla Opera v Sydney zařazena na seznam světového dědictví UNESCO, kde se umístila po boku Tádž Mahalu, egyptských pyramid a Velké čínské zdi.

A přesuneme se do 18. října 1867, kdy Aljašku formálně odkoupily Spojené státy od Ruska. V roce 1966 zaslal císař Alexandr II. ruskému ministru působícímu v USA pokyn k tomu, aby zahájil jednání o prodeji. Baron Eduard de Stoeckl se nakonec dohodl s ministrem zahraničí Williamem Henrym Sewardem na ceně 7,2 milionu dolarů, což znamenalo pouhé 2 centy za akr.

Pro Rusko však byla Aljaška v té době přítěží – nacházela se daleko a bylo by tak těžké ji ochránit v případě napadení, navíc se mělo za to, že se jedná o bezcennou planinu, na které se nedá nic pěstovat a prakticky ani bydlet. Podle britannica.com byla smlouva o koupi předložena senátu 30. března 1867 a oficiální zmocnění tohoto státu přišlo 18. října, kdy byla vyměněna ve městě Sitka vlajka.

Dnes již víme, že koupě Aljašky nebyl špatný krok – v roce 1899 zde bylo nalezeno zlato, které vedlo ke zlaté horečce a celkově je tato země bohatá na přírodní zdroje. Podle history.com pochází 25 % americké ropy a více jak 50 % mořských plodů právě z Aljašky. V USA se také slaví 18. října Den Aljašky, jako výročí formálního převodu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze