Úmrtí Tiny Turner

Stalo se
Úmrtí Tiny Turner
Fotografie: Grammy Awards/Frans Schellekens/Redferns
  • V dnešním díle zavzpomínáme na její osobní i kariérní život
  • Nejdříve zpívala ve skupině se svým manželem, později se dala na sólovou dráhu
  • Naposledy zazpívala v roce 2008 s Beyoncé na předávání cen Grammy

Dnešní díl Stalo se nebude tak úplně o tom, co se stalo v historii, ale vrátíme se jen o jeden den. 24. května zemřela ve věku 83 let Tina Turner, která ale nezpochybnitelně k historii – alespoň co se týče rock'n'rollu – patří. V tomto díle si tedy připomeneme její pěveckou kariéru i osobní život.

Tina Turner se narodila jako Anna Mae Bullock 26. listopadu 1939 v Nutbush v Tennessee, kde i vyrůstala. Už jako malá podle theguardian.com zpívala v kostelním sboru. Později se přestěhovala do St. Luis, kde potkala hudebníka Ikeho Turnera, se kterým následně zpívala v kapele a v roce 1962 si ho i vzala. Manželství však nebylo šťastné, jak později uvedla ve své autobiografii, bil ji a fyzicky týral. „Potřeboval mě ovládat, ekonomicky i psychologicky, abych ho nikdy nemohla opustit,“ uvedla ve své knize.

Ike ji dal jméno Tina Turner a společně vystupovali na živých vystoupeních. Vše se ale změnilo v roce 1960, kdy nahráli píseň Fool in Love, jež se dostala do světových hitparád. V roce 1964 podepsali smlouvu s vydavatelstvím Warner Bros Loma Records, které následně vydalo jejich první album Live! Show Ike & Tina Turner.

Tina Turner

Během 70. let byli neustále na horních příčkách hitparád a získali Grammy. V tu dobu se ale Turner rozhodla, že Ikeho opustí a zažádala v roce 1976 o rozvod. Podle reuters.com měla za dobu jejich manželství opakovaně natržené rty, zlomenou čelist, nos a zhmožděniny po celém obličeji. Poslední píseň, kterou ve skupině nazpívala, byla Baby, Get It On.

Rozvod trval dva roky a Tina Turner kromě svobody získala v roce 1978 dvě auta a práva na své umělecké jméno, na které si předtím dal Ike ochrannou známku. Od této chvíle se dala na sólovou kariéru. Jak je zřejmé, nedařilo se jí vůbec špatně. Podle britannica.com nejprve hostovala na albech jiných umělců a nakonec v roce 1984 vydala své album s názvem Private Dancer, kterého se prodalo přes 20 milionů kopií a získalo tři Grammy.

V roce 1985 potkala svého druhého manžela Erwina Bacha. Byl to německý hudební manažer, se kterým se v roce 1988 přestěhovala do Londýna a později do Švýcarska, kde zůstala až do svých posledních dní. Bacha si vzala až po 27 společných letech v roce 2013, kdy se také vzdala amerického občanství a stala se občankou Švýcarska.

Kromě zpěvu si také zahrála ve filmu Šílený Max a Dóm hromu, také napsala knihu Já, Tina, která byla v roce 1993 zfilmována pod názvem What’s Love Got To Do With It a hlavní roli si v ní zahrála Angela Bassett. Ta za roli obdržela Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara za nejlepší herečku. V roce 1995 nazpívala ústřední píseň k filmu Jamese Bona Golden Eye. V roce 2018 napsala ještě jednu autobiografii s názvem My Love Story.

V roce 1999 vydala své poslední sólové album Twenty Four Seven a další rok oznámila, že odchází do důchodu. Naposledy jsme ji mohli vidět v roce 2008, kdy při předávání cen Grammy vystoupila po boku s Beyoncé.

Tina Turnem měla dva syny, které bohužel oba přežila. První syn Craig Raymond Turner zemřel v roce 2018, kdy v 59 letech spáchal sebevraždu. Druhý syn Ronnie zemřel taktéž předčasně minulý rok v 62 letech. Zpěvačka měla dlouhé roky zdravotní potíže. V roce 2016 jí diagnostikovali rakovinu střev a o rok později musela podstoupit transplantaci ledviny. Zemřela 24. května 2023 ve svém domě v Küsnachtu u Curychu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze