První pomoc při popálenině není led ani ledová voda. Víte proč?

Vyvracíme nejčastější mýty
První pomoc při popálenině není led ani ledová voda. Víte proč?
Fotografie: unsplash.com
  • Led i ledová voda může kůži spálit a narušit celé hojení
  • Nejvhodnější je místo chladit vlažnou až chladnější vodou
  • V některých případech je lepší vyhledat lékařskou péči

V dnešním díle o vyvracení zažitých mýtů se zaměříme na popáleniny. Každý z nás se někdy popálil, ať už od slunce, o vařící vodu, sporák nebo vyprsknutý olej. Většinou se jedná o lehké popáleniny, které nás na životě nijak neohrožují a za několik dní o nich nevíme. Pokud se spálíme, většinu z nás napadne místo okamžitě začít ledovat, nebo vložit popálenou oblast pod tekoucí ledovou vodu. Tím si ale můžete ještě více ublížit. Jak tedy postiženou oblast ošetřit?

I led může spálit

Možná se to zdá trochu zvláštní, ale je to tak. I led vám může spálit kůži. Spálili jste se a běžíte do mrazáku pro led, nebo mraženou zeleninu? Pak myslete na to, že postižené místo je v tu chvíli narušené a ledem jej můžete narušit ještě více. Díky popálenině nemusíte včas ucítit, že led už chladí příliš mnoho. Led i velmi studená voda podle health.clevelandclinic.org snižuje průtok krve a zmůže tak vrátit proces hojení. Navíc vám mohou vzniknout omrzliny, které jsou taktéž velmi bolestivé.

Ochladit místo je správný postup, ale…

Při první pomoci je určitě dobré postiženou oblast zchladit. Nepokládejte ale led, ani mražené výrobky bez ochrany na kůži. Zabalte je do utěrky a lehce přiložte – ne ale na dlouhou dobu, pouze na prvotní ochlazení. Podle verywellhealth.com poznáte první známky popálení ledem tak, že vás oblast začne štípat a následně ucítíte píchání a brnění. V této fázi si již kůži můžete poškodit.

Pokud jde o vodu, nepoužívejte ledovou, ale jen chladnější. Takovou vodou si můžete oblast chladit po dobu 5 až 20 minut. Popáleniny prvního stupně – tedy ty nejčastější z běžných domácích úrazů, je dobré hydratovat. Nejlépe použijte krém s aloe vera – to platí i na popáleniny od slunce. V případě vytvoření puchýře myslete na to, že je potřeba udržet místo čisté. Oblast vydezinfikujte a případně přelepte.

Kromě ochlazení myslete i na další věci, které by později mohly způsobit problémy. Pokud jste se spálili přes oblečení, okamžitě jej sundejte, aby nedošlo k přilepení. Spálili jste se na rukou? Sundejte si veškeré šperky, zejména prsteny. Pokud by došlo k otoku prstů, nebylo by možné je sundat.

prsteny na rukou

Kdy už vyhledat lékaře?

Pokud zaznamenáte jakékoliv známky infekce, nebo se spálíte na místech, kde je citlivější kůže (obličej, genitálie, nohy), vyhledejte lékařskou pomoc i když se jedná o popáleninu 1. stupně, jak radí webmd.com. V některých případech je totiž potřeba nasadit antibiotika a přeočkovat proti tetanu.

Jestliže se vám na popálenině začne tvořit puchýř, který se postupně zvětšuje, vyhledejte taktéž lékaře. Puchýř je potřeba prasknout a oblast ošetřit. Na kůži se tak vytvoří otevřená rána, kterou je potřeba pravidelně kontrolovat.

Samostatnou kapitolou jsou pak děti, u kterých je potřeba vyhledat lékaře prakticky při každém větším popálení. U dětí navíc při špatném chlazení rány hrozí podchlazení. Pokud se tedy vaše dítě popálilo a oblast je větší než vaše dlaň, vyhledejte lékařskou pomoc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze