V zemském jádře byla zřejmě objevena nová látka. Není ani pevná, ani kapalná

V zemském jádře byla zřejmě objevena nová látka. Není ani pevná, ani kapalná
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci pomocí počítačové simulace zjišťují, z čeho se skládá zemské jádro
  • Uvnitř jádra se nejspíše nachází železo, vodík, kyslík a uhlík
  • Počítačová simulace se však ještě musí potvrdit na dalších experimentech

Zemské jádro se nachází ve středu Země a začíná přibližně v hloubce 2 900 km. Doposud se mělo za to, že se skládá hlavně ze železa a niklu. Nový výzkum však odhalil, že je vyplněno podivnou látkou, která není ani pevná, ani kapalná. Počítačové simulace naznačují, že jádro Země by mohlo existovat v tzv. „superionickém stavu“, což představuje molekuly kyslíku, vodíku a uhlíku, které pronikají skrze atomy železa.

Zjistili jsme, že vodík, kyslík a uhlík v železe složeném do těsného šestiúhelníku se za podmínek vnitřního jádra transformují do superionického stavu a vykazují vysoké difúzní koeficienty jako kapalina,“ uvedli vědci. Jádro planety je předmětem spekulací již dlouhou dobu, ale ani dnes není úplně zřejmé, co se uvnitř nachází.

Studie z roku 2021 odhalila, že vnitřní jádro Země není jen železo, jak se kdysi předpokládalo, ale že je složené z různých „kašovitých“ materiálů, které se skládají ze slitin železa a prvků jako je kyslík a uhlík. Vědci si však nejsou zcela jisti, z čeho se tato „kaše“ skládá. Přístup k jádru pomocí sondy není možný, vědci se tak rozhodli pro simulaci pomocí seismických dat. Seismologie se věnuje studiu zemětřesení včetně šíření seismických vln, které pronikají až do zemského jádra.


Počítačová simulace odhalila, že uvnitř jádra je pravděpodobně železo, vodík, kyslík a uhlík. V pevné formě jsou atomy uspořádáné do pravidelných a opakujících se mřížek, avšak simulace naznačuje, že v zemském jádru se atomy přeměňují na superiontovou slitinu, která vytvoří mřížku z atomů železa, přes kterou však mohou proplouvat ostatní prvky, uvedl space.com. „Budeme muset počkat, než se experimentální prostředí ještě vyvine, abychom mohli replikovat podmínky vnitřního jádra a prozkoumat navrhované modely. Pak uvidíme, které z modelů jsou skutečné,“ řekl Hrvoje Tkalčić, vedoucí seismologie a matematické geofyziky na Australian National.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze