Asteroid se střetl se zemskou atmosférou. Byl spatřen jen několik hodin před dopadem

Asteroid se střetl se zemskou atmosférou. Byl spatřen jen několik hodin před dopadem
Fotografie: unsplash.com
  • Asteroid byl objeven jen dvě hodiny před dopadem
  • S největší pravděpodobností shořel v atmosféře
  • Jedná se teprve o pátý asteroid, který byl spatřen před vstupem do zemské atmosféry

Astronom Krisztián Sárneczky 11. března pozoroval oblohu nedaleko Budapešti v Maďarsku a během toho zahlédl asteroid, později pojmenovaný 2022 EB5. Vědci odhadli, že jeho šířka byla přibližně 3 metry. Pouhých 30 minut od objevu však data ukázala, že se střetne se zemskou atmosférou za dvě hodiny.

Pro lovce asteroidů je to pravděpodobně zkušenost jen jednou za život,“ řekl Sárneczky. Asteroid zasáhl zemskou atmosféru severně od Islandu v pátek 11. března ve 22:22 středoevropského času. Vědci odhadli, že se asteroid pohyboval rychlostí přibližně 66 600 kilometrů za hodinu. Odborníci se domnívají, že vesmírný kámen zcela shořel v zemské atmosféře a během letu vytvořil na obloze ohnivou kouli, která připomínala padající hvězdu. Vzhledem k velikosti vědci uvedli, že je velmi nepravděpodobné, že by kámen dopadl na Zem.

Podle earthsky.org byl tento asteroid teprve pátým, který byl objeven předtím, než dopadl. Další čtyři asteroidy nesly názvy 2014 AA, 2018 LA, 2008 TV2 a 2019 MO. Objevení takto malého asteroidu bylo extrémně náročné, jelikož byl již velmi blízko Země, navíc se pohyboval rychle.


Podle esa.int se odhaduje, že každý den zasáhne Zemi 40 až 100 tun vesmírného materiálu, většinou však ve velmi malých částech. Objekty, které jsou velké přibližně jako 2022 EB5, zasáhnou Zemi asi 10krát za rok. Proč jde tedy teprve o pátý objevený asteroid před dopadem? Malé asteroidy je těžší detekovat a také pro Zemi nepředstavují nebezpečí. Astronomové se soustředí na větší, které by mohly být potencionálně pro Zemi nebezpečné. Mají v průměru i několik kilometrů – je tak jednodušší je nalézt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze