Vakcíny proti COVID-19 mohou objednávat už i praktičtí lékaři pro děti a dorost

Vakcíny proti COVID-19 mohou objednávat už i praktičtí lékaři pro děti a dorost
Fotografie: unsplash.com
  • Díky tomu by se mohlo očkování proti koronaviru v ČR ještě zrychlit
  • Látky bude dodávat firma Avenier

Ministerstvo zdravotnictví se zástupci všech zdravotních pojišťoven podepsalo rámcovou dohodu na nového distributora očkovacích látek Spikevax/Moderna, Janssen a Vaxzevria/AstraZeneca. Na základě smlouvy bude společnost Avenier skladovat a dodávat vakcíny zdravotnickým zařízením, která zřizují očkovací místa a do ordinací praktických lékařů včetně těch dětských.


„Díky podpisu nové smlouvy mezi Ministerstvem zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven o distribuci očkovacích látek bude distributor dovážet vakcíny i do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. To by mělo mít pozitivní vliv na rychlost očkování. A to jak celé populace, tak především ve věkové skupině od 12 do 16 let,“ popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch význam nové dohody, jejíž součástí je také uskladnění vakcín v centrálním skladu distributora. Ministerstvo zdravotnictví zároveň bude mít možnost kdykoliv distribuci přesměrovat, a vyřešit tak případný nedostatek některé z vakcín.

Nová dohoda je uzavřena na 4 roky. Objednávky budou od pondělí zdravotnická zařízení zřizující očkovací místa a praktičtí lékaři včetně praktických lékařů pro děti a dorost provádět prostřednictvím internetového rozhraní distributora. Dodávána budou základní balení všech očkovacích látek. U Moderny a AstraZenecy balení obsahuje 100 dávek, u Janssenu 50 dávek. Distributor má však umožněno u všech vakcín dělit balení na minimální jednotky obsahující 50 dávek. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny rovněž připravují veřejnou zakázku, v níž bude vybrán distributor očkovací látky Comirnaty/Pfizer.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze