Ve Španělsku padly květnové teplotní rekordy

Ve Španělsku padly květnové teplotní rekordy
Fotografie: unsplash.com
  • Ve španělském městě Jaén bylo minulý týden naměřeno 40,3 °C
  • Národní meteorologická agentura uvedla, že teploty jsou minimálně o 7 °C vyšší, než je průměr v tomto měsíci
  • Vlna veder zasáhla i Indii a Pákistán

Některé oblasti Španělska zažily v tomto měsíci rekordní vlnu veder. Podle místní Národní meteorologické agentury (AEMET) bylo minulý týden v pátek naměřeno 40,3 °C ve městě Jaén v Andalusii. V neděli agentura varovala celkově 17 španělských regionů před vysokými teplotami nad 30 °C.

AEMET na Twitteru uvedla, že 21. květen byl nejteplejším květnovým dnem od roku 1950 a průměrná teplota tohoto dne přesáhla i průměr v letních měsících. Přímo v městě Jaén byly teploty až o 16 °C vyšší, než je průměr v tomto ročním období. Ve zbývajících částech Španělska byly teploty vyšší nejméně o 7°C, než je normální průměr. Agentura dále uvedla, že město Segovia uprostřed Španělska zažilo svoji vůbec první květnovou tropickou noc – tedy že teplota v noci neklesla pod 20 °C. Na dalších místech Španělska podle reuters.com teplota v noci neklesla ani pod 25 °C, což je pro tento měsíc naprostá rarita.


Španělsko však není jedinou zemí, která se potýká s vysokými teplotami. Kvůli změně klimatu zasáhla vlna veder také severozápad Indie a Pákistán. V těchto státech museli kvůli vysokým teplotám zavřít školy a horko navíc poškodilo úrodu. Jacobbad v Pákistánu patří mezi nejteplejší města na světě. V neděli tam bylo naměřeno 51 °C a o den dříve jen o jeden stupeň méně. Tyto teploty však již mohou ohrožovat životy místních lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze