Vědci objevili na Enceladu molekulu, která by mohla značit život – kyanovodík

Vědci objevili na Enceladu molekulu, která by mohla značit život – kyanovodík
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
  • Data ze sondy Cassini odhalila přítomnost kyanovodíku – molekuly potřebné ke vzniku života
  • Vědci našli také organické sloučeniny, které na Zemi slouží pro vznik života
  • Enceladus je pokryt silnou krustou ledu a pod ním se nachází vodní oceán

Enceladus je měsíc planety Saturn a patří mezi nejvíce slibná místa, kde by se mohl vyskytovat alespoň mikrobiální život. Nyní jsou vědci tomuto potvrzení zase o něco blíže, jelikož se jim podařilo analyzovat data ze sondy Cassini, která Enceladus studovala a našli v nich i kyanovodík. Ačkoliv na Zemi je kyanovodík známý spíše jako látka, která život ukončí, je zároveň i klíčem ke vzniku života. Kromě toho nalezli také důkazy o tom, že vnitřní oceán tohoto měsíce je silným zdrojem chemické energie ve formě několika organických sloučenin, z nichž některé na Zemi slouží jako palivo pro organismy.

Vědci své výsledky publikovali v Nature Astronomy, kde uvedli, že uvnitř Enceladu by mohlo být více chemické energie, než se původně myslelo. A čím více energie je k dispozici, tím je větší pravděpodobnost, že se v místě bude nacházet život, který se bude rozšiřovat.

Naše práce poskytuje další důkaz, že Enceladus je hostitelem některých nejdůležitějších molekul jak pro vytváření stavebních kamenů života, tak pro udržení tohoto života prostřednictvím metabolických reakcí. Nejenže se zdá, že Enceladus splňuje základní požadavky na obyvatelnost, ale nyní máme představu o tom, jak by se tam mohly tvořit složité biomolekuly a jaké chemické cesty by mohly být zapojeny,“ uvedl hlavní autor Jonah Peter.


Objev kyanovodíku byl podle Petera důležitý, jelikož se jedná o jeden ze stavebních kamenů života. Pro vznik života jsou důležité aminokyseliny, a právě kyanovodík je podle NASA nejuniverzálnější molekulou potřebnou k tvorbě aminokyselin. Už v roce 2017 vědci našli na Enceladu důkazy o chemickém složení, které naznačují, že by se ve vnitřním oceánu mohl nacházet život. Měsíc je pokrytý několikakilometrovou vrstvou ledu, ale pod ním se nachází vodní oceán, který by mohl obsahovat život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze