Měsíční půda přivezená na Zemi z misí Apollo obsahuje vodík

Měsíční půda přivezená na Zemi z misí Apollo obsahuje vodík
Fotografie: NASA
  • Vzorky poskytla NASA vědcům z Americké námořní výzkumné laboratoře
  • Vodík byl v lunárních vzorcích objeven vůbec poprvé
  • Vodní zdroje na Měsíci budou nezbytné pro dlouhodobé mise

Nová zpráva Americké námořní výzkumné laboratoře (NRL) zveřejnila výsledky analýzy měsíčních hornin, které byly dovezeny na Zemi v rámci programu Apollo. V lunárních vzorcích nalezli vědci vůbec poprvé vodík, což naznačuje, že by budoucí astronauti, kteří budou na Měsíci dlouhodobě žít, mohli vodu získávat přímo na Měsíci.

Vzorky poskytla vědcům z NRL NASA pro výzkum a testování. „Vodík má potenciál být zdrojem, který lze použít přímo na měsíčním povrchu, pokud tam jsou pravidelnější nebo trvalejší instalace. Umístění zdrojů a pochopení toho, jak je shromáždit, než se dostanete na Měsíc, bude neuvěřitelně cenné pro průzkum vesmíru,“ uvedla vedoucí autorka studie Dr. Katherine Burgessová. Předpokládá se, že vodík se v měsíční půdě objevil díky slunečnímu větru, kterému je měsíční půda neustále vystavována v kombinaci dopadů komet.

Je to poprvé, co vědci prokázali detekci vodíkových ložisek ve váčcích v lunárních vzorcích,“ uvedla Dr. Burgessová. NASA již dříve uvedla, že předpokládá, že se voda na Měsíci vyskytuje, a to ve skupenství ledu. Nejvíce se očekává, že bude vodní led uložen na dně kráterů, kam nedosáhne sluneční svit a nedošlo tak k odpaření. I právě proto jsou místa pro přistání astronautů vybírána tak, aby byla částečně v trvale zastíněné oblasti, kde je objev vodního ledu nejpravděpodobnější.


Vzorky, ve kterých byl vodík nalezen, byly nasbírány v oblasti rovníku, kde se nepředpokládá nález vody. Měsíční mise jsou nyní zaměřeny na jižní měsíční pól, kde jsou trvale zastíněné oblasti. Voda tam ale zatím nebyla potvrzena. Nejblíže tomu byla mise Chandrayaan-3, která obsahovala lander a malý rover, který měl za úkol najít vodní led. Mise však byla ukončena dříve, než se podařilo vodu detekovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze