Na Saturnově měsíci byl objeven fosfor – prvek nezbytný pro život

Na Saturnově měsíci byl objeven fosfor – prvek nezbytný pro život
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
  • Data ze sondy Cassiny, která vlétla do atmosféry Saturnu v roce 2017, odhalila fosfor
  • Již dříve byly detekovány různé organické sloučeniny, fosfor však poprvé
  • Ačkoliv je tento prvek pro život na Zemi nezbytný, nemusí to znamenat známku života i na Enceladu

Sonda Cassini už kolem Saturnu neobíhá, vstoupila do jeho atmosféry v roce 2017, ale její data neustále prozkoumávají vědci. A právě v nashromážděných datech objevil mezinárodní tým vědců na Saturnově měsíci Enceladu nezbytný prvek pro život – fosfor. Byl detekován ve výtryscích ledových kusů, které měsíc vyvrhuje do vesmíru. Enceladus je svým složením považován za jednoho z hlavních adeptů pro nalezení života – pod jeho zmrzlou krustou se nachází oceán vody, který se prodírá trhlinami jeho zmrzlého povrchu a tvoří tryskající gejzíry.

Sondě Casisini se podařilo několikrát proletět přímo gejzírem, ale i prstencem, který ledová zrnka utváří. A právě v těchto zrnech byly nalezeny minerály a organické sloučeniny, včetně aminokyselin, jež jsou spojovány se životem, jaký známe na Zemi. Organické sloučeniny byly detekovány už dříve, fosfor však poprvé. Tento prvek je stavebním kamenem pro DNA, která tvoří chromozomy a je obsažen v kostech savců i buněčných membránách.

Dříve jsme zjistili, že oceán Enceladu je bohatý na různé organické sloučeniny. Nyní však tento nový výsledek odhaluje jasný chemický podpis značného množství fosforových solí uvnitř ledových částic vyvržených do vesmíru oblakem malého měsíce. Je to poprvé, co byl tento základní prvek objeven v oceánu mimo Zemi,“ uvedl vedoucí studie a planetární vědec Frank Postberg. Předchozí studie ledových zrn odhalila sodík, draslík, chlór a sloučeniny obsahující uhličitany. Počítačové modely navíc naznačují, že vnitřní oceán je zásaditý, má tedy podmínky pro vznik života.


Vědci se zaměřili na studování ledových kusů na jednom z prstenců Saturnu, kterého zásobují právě výtrysky z nitra Enceladu. Jelikož prstenec obsahuje velké množství těchto ledových částic, vědci mohli prozkoumat i větší množství materiálu. Díky tomu objevili vysoké koncentrace fosforečnanů sodných. Ačkoliv jsou vědci z tohoto objevu nadšení, nemusí to podle nich nic znamenat. „Mít ingredience je nutné, ale nemusí to pro život v mimozemském prostředí stačit. Zda mohl vzniknout život v oceánu Enceladu, zůstává otázkou,“ uvedl pro NASA planetární vědec a geochemik Christopher Glein.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze