Vědci zkoumají, které korálové útesy v Karibiku přežijí změnu klimatu

Vědci zkoumají, které korálové útesy v Karibiku přežijí změnu klimatu
Fotografie: unsplash.com
  • Největší šanci na přežití mají korály podél severního pobřeží Kuby
  • Při globálním oteplování až 1,5 stupně Celsia přežije pouze 10 až 30 % korálových útesů
  • Poznatky z výzkumu by měly být využity k ochraně tohoto ekosystému

Vědci zkoumají korálové útesy v Karibiku, aby určili, které z nich s největší pravděpodobností přežijí změnu klimatu. Korály s nejvyšší šancí na přežití mořských veder se převážně nacházejí podél severního pobřeží Kuby. Dále si pak vedou dobře korály kolem Baham, Dominikánské republiky, Haiti, východní Jamajky a na Floridě.

Korálové útesy se skládají ze stovek tisíc drobných tvorů a jsou jedním z nejohroženějších ekosystémů na planetě. Podle nedávné zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) se očekává, že při globálním oteplování až 1,5 stupně Celsia přežije pouze 10 až 30 % korálových útesů. Pokud bude oteplování pokračovat, vyhlídky na přežití drasticky klesnou.


Výzkumný tým porovnával modely různých klimatických změn a zkoumal faktory, jako je poškození hurikánem nebo náhlá změna teploty. Výsledky dále použili k vytvoření seznamu korálů, které díky své odolnosti dokáží přežít změnu klimatu. Celý výzkum byl zveřejněn v odborném časopise Global Change Biology.

„Lokalizace a správa míst s největší pravděpodobností zachování důležitých druhů bude rozhodující pro to, aby tato vzácná místa zůstala zachována, i když se planeta stále otepluje,“ uvedla vedoucí výzkumnice Iliana Chollett pro bbc.com. „Všechny tyto poznatky mají zajistit trvalou a klimaticky chytrou ochranu pro ty ekosystémy, které s největší pravděpodobností přežijí toto století,“ uvedla Ximena Escovar-Fadul z neziskové organizace The Nature Conservancy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze