Většina dlouhodobých příznaků koronaviru zmizí během jednoho roku

Většina dlouhodobých příznaků koronaviru zmizí během jednoho roku
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhodobé příznaky koronaviru jsou ty, které přetrvávají nebo se objevují více než čtyři týdny po nákaze
  • Mezi dlouhodobé příznaky můžeme zařadit ztrátu čichu a chuti, problémy s dýcháním, slabost, bušení srdce, streptokoky v krku, závratě, poruchy koncentrace a mozkovou mlhu
  • Očkovaní pacienti měli nižší riziko vzniku problémů s dýcháním

Rozsáhlá studie z Izraele ukázala, že většina dlouhodobých příznaků koronaviru u lidí s mírným průběhem nemoci do roku od nakažení zmizí. Studie publikovaná minulý týden v The BMJ srovnávala tisíce očkovaných a neočkovaných lidí s mírnými příznaky nemoci, kteří nebyli hospitalizovaní, s lidmi s negativním testem na virus. Dlouhodobé příznaky koronaviru jsou ty, které přetrvávají nebo se objevují více než čtyři týdny po nákaze.

„Mírné onemocnění nevede u velké většiny pacientů k vážné nebo chronické dlouhodobé nemocnosti,“ uvedl pro cnn.com spoluautor studie Barak Mizrahi. „Myslím, že tato studie je uklidňující v tom, že zjistila, že většina přetrvávajících příznaků po koronaviru se zlepší během prvních několika měsíců po akutní infekci,“ uvedl ředitel Penn Medicine Post-COVID Assessment and Recovery Clinic Dr. Benjamin Abramoff, který se na studii nepodílel. Na jeho klinice je však stále mnoho pacientů s vážnými dlouhodobými příznaky nemoci, které přetrvávají déle než jeden rok po prodělání nemoci.


Izraelští vědci analyzovali lékařské záznamy téměř 300 tisíc lidí s diagnostikovanými mírnými příznaky koronaviru a porovnávali jejich zdraví v průběhu jednoho roku s přibližně 300 tisíci lidmi, kteří koronavirus neměli. Průměrný věk těch, kteří byli pozitivně testováni na COVID-19, byl 25 let a 51 % z nich byly ženy. Výzkumníci se zaměřili na 65 různých příznaků nemoci, které většinou trápí pacienty dlouho po prodělání nemoci.

Studie ukázala, že existuje zvýšené riziko pro vznik několika dlouhodobých příznaků koronaviru. Jsou mezi nimi ztráta čichu a chuti, problémy s dýcháním, slabost, bušení srdce, streptokoky v krku, závratě, poruchy koncentrace nebo stav nazývaný jako mozková mlha, kdy dochází k vynechávání paměti, roztěkanosti nebo zpomalenému myšlení. Většina těchto příznaků ale do 12 měsíců odezněla.

Nejčastěji si lidé stěžovali na potíže s dýcháním. Očkovaní pacienti měli nižší riziko vzniku problémů s dýcháním ve srovnání s neočkovanými lidmi. Děti měly méně zdravotních problémů než dospělí a většina z nich do roku od nákazy úplně zmizely.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze