Vidíte se v zrcadle jinak než na fotkách? Víme, proč tomu tak je

Vidíte se v zrcadle jinak než na fotkách? Víme, proč tomu tak je
Fotografie: unsplash.com
  • Zrcadla nám poskytují odraz nás samotných a mozek nás vnímá obráceně
  • Pokud se vyfotíme, vidíme se také obráceně a jelikož naše tělo není symetrické, vypadáme jinak
  • Záleží i na tom, jak nás vnímá okolí a také jak atraktivní si připadáme

To, jak se dennodenně vidíme v zrcadle, může utvářet i náš den, protože to, jak se cítíme, má velký vliv na naši náladu. Pravděpodobně jste to také zažili – s někým jste se vyfotili, ale na fotce vám přijde, že vypadáte hrozně. Ostatní vás ale vyvedou z omylu, že vypadáte úplně normálně. Čím je dané to, že sebe vnímáme jinak, než nás vidí okolí?

Zrcadlo vás vždy otočí

Když se podíváte do zrcadla, vidíte svůj odraz. Pokud zvednete levou ruku, v zrcadle se zvedne pravá, a takto je to se vším. Náš mozek nás tedy pozoruje vždy obráceně, a pokud se potom podíváme na svoji fotku, vypadáme jinak. Náš obličej – stejně jako zbytek těla – není symetrický, a to způsobuje rozdíly mezi pohledem do zrcadla a pohledem na fotku.

I mobil nebo foťák může zkreslit váš skutečný vzhled

Podle brightside.me může fotoaparát zkreslovat náš skutečný vzhled, a to k horšímu, ale i k lepšímu. Různé filtry mohou náš vzhled vylepšit, což asi není nutné v dnešní době zmiňovat. Pokud se ale například nacházíte na okraji fotky, může vás fotka rozšířit. A ať už máte jakkoli skvělý fotoaparát, nikdy nedokáže vytvořit fotku vás tak, jak vidíte sami sebe.

Záleží i na tom, jak krásní se cítíte

Váš pohled na sebe může být ovlivněn lidmi, se kterými se vídáte, ale také to, jak vnímáte sami sebe. Podle studie zveřejněné na onlinelibrary.wiley.com výzkumy ukázaly, že to, jak se lidé sami hodnotí, ovlivňuje chování ostatních k nim. Více atraktivní lidé se většinou podceňují a porovnávají se ze svého pohledu s úspěšnějšími a atraktivnějšími lidmi. Naopak pokud lidé hodnotili jedince jako méně atraktivního, tito lidé si většinou připadali více přitažliví a své sebehodnocení měli jen pozitivní. Všechny tyto aspekty mohou změnit to, jak se vnímáte na fotkách.

Vaše nálada ovlivňuje pohled na vás samé

A nezáleží jenom na náladě. Záleží i (zejména u žen) na hormonálních výkyvech, špatné stravě, duševním rozpoložení i nedostatku spánku. Sami to asi znáte, že se někdy cítíte dobře jenom v teplákách a tričku a nic jiného vám prostě nesluší. Pokud jste například unavení a nevyspaní, váš obličej vypadá jinak, než když jste vyspaní a spokojení. I drobná změna jako je úsměv, vytvoří jiný pohled na vás samotné, ale i bude mít dopad i na okolí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze