Virgin Galactic se chystá na druhý komerční let do vesmíru v srpnu

Virgin Galactic se chystá na druhý komerční let do vesmíru v srpnu
Fotografie: Virgin Galactic
  • Start je naplánován na 10. srpna
  • Posádku bude tvořit bývalý olympionik a matka s dcerou, které letenky vyhrály v loterii
  • Posádku doplní instruktorka astronautů Beth Moses

Společnost Virgin Galactic nedávno dokončila poslední testovací let a už na konci června vyslala první misi Galactic 01, které se zúčastnili vybraní lidé z italského letectva a národní rady pro průzkum. Mise byla úspěšná a společnost tak má již v plánu další soukromý let, který nese název Galactic 02. Odstartovat by měl 10. srpna z kosmodromu America v Novém Mexiku.

Posádku budou tvořit tři cestující:

  • Jon Goodwin: 80letý bývalý olympionik, který závodil v kanoistice na olympiádě v roce 1972. V roce 2014 mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba a podle popisu mise se stane teprve druhým člověkem, který s touto nemocí dosáhne vesmíru.
  • Keisha Schahaff: 46letá matka dvou dcer, z nichž jedna ji bude na misi doprovázet. Pochází z karibského státu Antigua a Barbuda. Toto jinak velmi drahé místo v kosmickém letadle získala díky loterii, kterou Virgin Galactic v roce 2021 organizovala. V té době měla jedna letenka hodnotu 450 000 dolarů (9,5 milionu korun) a Schahaff vyhrála dvě.
  • Anastatia Mayers: 18letá studentka a dcera Keishy, která letenky vyhrála. Je druhým nejmladším člověkem, který se podívá do vesmíru. Mladším byl podle space.com jen Oliver Daemen, kterému bylo taktéž 18 let, když v červenci 2021 letěl v kapsli New Shepard od Blue Origin.

Tříčlennou posádku doplní instruktorka astronautů Beth Moses, která poletí společně s cestujícími v kosmickém letadle VSS Unity. To budou řídit CJ Sturskow a Kelly Latimer. Nosné letadlo Eve budou pilotovat Nicola Pecile a Mike Masucci. Ti jako jediní nedosáhnou vesmíru a nezažijí stav beztíže, jelikož Unity ve výšce asi 15 000 metrů odpojí a poté se vrátí zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze