Virgin Galactic začne s komerčními lety do vesmíru. Testovací let byl úspěšný

Virgin Galactic začne s komerčními lety do vesmíru. Testovací let byl úspěšný
Fotografie: Virgin Galactic
  • Nosné letadlo vzlétlo z kosmodromu v 17:15 SELČ
  • Kosmické letadlo dosáhlo výšky 87,2 km a rychlosti téměř 3 mach
  • Společnost chce zahájit komerční lety už následující měsíc

Včera odpoledne se uskutečnila mise Unity 25 společnosti Virgin Galactic. Jednalo se o poslední testovací let do vesmíru před tím, než společnost zahájí komerční lety. Letadlo Eve vzlétlo včera v 17:15 SELČ z kosmodromu America v Novém Mexiku. Celkově se mise zúčastnilo 8 lidí, přičemž čtyři tvořili posádku, čtyři pak byli piloty nosného letadla a kosmického letadla VSS Unity.

Virgin Galactic po letu uvedl, že VSS Unity dosáhla maximální rychlosti 2,94 mach (přibližně 1 km/s) a výšky 87,2 km. Tato hranice je pro Spojené státy dostatečná, aby byla posádka prohlášena za astronauty. USA má hranici začátku vesmíru přibližně 80 km nad zemí – po překročení této výšky náleží osobě status astronauta. Většina zemí má však tuto hranici až ve výšce 100 km.

Posádka během letu zažila několik minut beztíže, kdy se mohla odpoutat a volně pohybovat po kabině. Kosmické letadlo se s účastníky vrátilo na zem v 18:37 a Eve přistála o několik minut později. Celou misi sledoval i zakladatel společnosti Richard Branson, který posádku i odvezl k vesmírnému letadlu. „Dal jsem jim pár rad – užít si hlavně ten okamžik, odpočinout si a určitě si vychutnat pohled na Zemi z vesmíru. Byli velmi dobře připraveni a nachystáni vyrazit. Cestou k vesmírné lodi dokonce složili písničku a společně jsme si ji zpívali,uvedl Branson.


Komerční létání od června

Tento let byl posledním zkušebním, Virgin Galactic tak může příští měsíc začít s komerčními lety, které má již nyní nasmlouvané. Podle space.com chce létat zhruba jednou měsíčně, ale do roku 2026 plánuje nová vesmírná letadla, která by mohla létat každý týden s platícími zákazníky. Aktuálně stojí jedno místo 450 000 dolarů (10 milionů korun) a zarezervovaly si jej už stovky lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze