Virgin Galactic vybral společnost, která vyrobí nosná letadla

Virgin Galactic vybral společnost, která vyrobí nosná letadla
Fotografie: Virgin Galactic
  • Dceřiná společnost Boeingu – Aurora Flight Science – podepsala s Virgin Galactic dohodu na dvě nosná letadla
  • První letadlo má být hotové v roce 2025
  • Nová letadla budou oproti aktuálním jednodušší na údržbu a umožní více letů

Společnost Virgin Galactic tento týden oznámila, že podepsala dohodu s dceřinou společností Boeingu – Aurora Flight Science – o výstavbě dvou nosných letadel, která budou využívána jako kosmické letouny příští generace. Tato dvě letadla nahradí původní WhiteKnightTwo, které bylo používáno pro přepravu SpaceShipTwo. Cenu kontraktu společnost nezveřejnila.

Samotné části letadel bude Aurora vyrábět ve svých továrnách v Columbusu v Mississippi a v Západní Virginii. Finální montáž později proběhne ve výrobním závodě v Kalifornii. První letadlo má být dokončeno v roce 2025, u druhého datum společnost neupřesnila. Virgin Galactic uvedl, že nová nosná letadla budou na údržbu jednodušší a přitom umožní více letů než WhiteKnightTwo, které začalo létat v roce 2008 a aktuálně je v Mojave kvůli údržbě, opravám a upgradům. Do provozu by se mělo letadlo vrátit na začátku příštího roku.


Naše mateřské lodě nové generace jsou nedílnou součástí rozšiřování našich operací. Budou rychlejší na výrobu, jednodušší na údržbu a umožní nám létat podstatně více misí každý rok,“ uvedl v prohlášení Michael Colglazier, výkonný ředitel Virgin Galactic. Každé letadlo by mělo zvládat až 200 letů ročně. Generální ředitel Aurora Flight Science uvedl, že společnost má desetileté zkušenosti v oblasti designu letadel a výroby kompozitů a společně s prvotřídními inženýry a techniky není problém s výstavbou letadel nové generace začít.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze