Virgin Galactic zítra odstartuje s posádkou do vesmíru

Virgin Galactic zítra odstartuje s posádkou do vesmíru
Fotografie: Virgin Galactic
  • Start je naplánován na 16:00 SELČ, společnost jej ale nebude vysílat živě
  • Včetně pilotů bude tvořit posádku 8 lidí, z nichž 6 dosáhne stavu beztíže
  • Jedná se o poslední testovací let

Virgin Galactic poslední roky strávil vylepšováním a modernizací svého nosného letadla Eve a vesmírného letadla VSS Unity. Naposledy letadlo vzlétlo v červenci roku 2021, kdy jej otestoval společně s dalšími cestujícími i samotný zakladatel společnosti Richard Branson. Následně se letadlo přemístilo do Mohavy, kde prošlo opravami, a letos na jaře bylo navráceno zpět na kosmodrom.

Na zítřejší odpoledne je naplánován poslední testovací let Unity 25, poté společnost zahájí komerční lety. Start proběhne podle space.com z kosmodromu America v Novém Mexiku v 16:00 SELČ. Virgin Galactic však nebude start vysílat živě – aktualizace bude uvádět pouze pomocí Twitteru.

Tento start bude pro společnost 5. a včetně pilotů Eve a VSS Unity se ho zúčastní 8 lidí. Ne všichni však dosáhnou suborbitálního prostoru. Piloti Eve Jameel Janjua a Nicola Pecile vynesou pod křídly letadla vesmírné letadlo a vypustí jej ve výšce přibližně 15 000 metrů. Unity pak následně zažehne raketový motor, aby se posádka dostala do výšky asi 80 km, kde zažijí několik minut stavu beztíže, a později se vrátí zpět na Zemi.


Podle společnosti posádku tvoří specialisté mise Jamila Gilbert a Christopher Huie, instruktor astronautů Luke Mays a hlavní instruktorka astronautů Beth Mosesová, která se stala první ženou, která letěla do vesmíru v komerčním vesmírném vozidle. Pilotovat budou Mike Masucci a Cj Sturckow. Virgin Galactic po tomto letu plánuje, že komerční lety započne ihned následující měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze