Virgin Hyperloop se bude testovat v Západní Virginii

Virgin Hyperloop se bude testovat v Západní Virginii
Fotografie: virginhyperloop.com
  • Stavba by měla začít za dva roky, testování za pět let
  • Kapsle dosáhnou rychlosti 1 000 km/h
  • Komerční spuštění se plánuje na rok 2030

Hyperloop představuje druh hromadné dopravy budoucnosti. Vzdáleně se podobá metru, ale v tunelech je podtlak, který umožní kapslím s nákladem a cestujícími mnohem dosahovat mnohem vyšších rychlostí. Hyperloop by tak nekonkuroval jen rychlovlakům, ale i letadlům.

V popularizaci tohoto odvětví je hodně vidět Elon Musk, ale existují i další společnosti, které se snaží podobný koncept uvést v život. Virgin One Hyperloop by se mohl stát už kolem roku 2030 v Saudské Arábii, ale podle poslední tiskové zprávy na virginhyperloop.com se jeho testovací dráha bude nacházet v USA, konkrétně v Západní Virginii.

Zařízení se má jmenovat Hyperloop Certification Center a v jeho okolí má být zhruba 10 kilometrů tunelů, které kromě sníženého tlaku využívají i magnetickou levitaci. To by mělo umožnit cestování rychlostmi okolo 1 000 kilometrů za hodinu.

Zařízení se začne stavět v roce 2022 na místě bývalého uhelného dolu. Pokud vše půjde podle plánu, začne se o tři roky později s testovacím provozem a v roce 2030 s komerčním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze