Vznik Evropské unie a premiéra filmu Titanic

Stalo se
Vznik Evropské unie a premiéra filmu Titanic
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes si připomeneme 1. listopad 1993, kdy vznikla Evropská unie
  • EU má jasně dané podmínky pro přijetí a v Radě Evropské unie se členské státy střídají po půl roce
  • A připomeneme si i premiéru katastrofického filmu, který získal 11 Oscarů

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si povíme něco o vzniku Evropské unie a premiéře filmu Titanic, který se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů všech dob. Začneme 1. listopadem 1993, kdy oficiálně vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva. Smlouva byla podepsána 7. února 1992 a měla tři hlavní pilíře: Evropská společenství, společná zahraniční a bezpečnostní politika a posílená spolupráce v oblasti vnitřních věcí a spravedlnosti.

Smlouvu podepsaly všechny státy Evropského společenství (ES): Velká Británie, Francie, Německo, Irská republika, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Dánsko, Lucembursko, Belgie a Nizozemsko. Podle history.com se následně v roce 1995 přidaly ještě tři státy, a to Rakousko, Finsko a Švédsko. Na vlajce Evropské unie najdeme celkem 12 hvězd, které symbolizují jednotu.

Vstup do Evropské unie je podmíněn několika podmínkami, které je zapotřebí splňovat, než daná země zažádá o vstup. Mezi základní patří dodržování všech norem a pravidel EU, se vstupem dané země musí souhlasit orgány EU a členské státy EU a musí také souhlasit občané dané země. Klíčová kritéria byla podle webových stránek EU definována již v roce 1993 při zasedání Evropské rady v Kodani.

Euro

Vstupem do EU se také daný stát zavazuje k tomu, aby do budoucna zavedl měnovou jednotku euro. Aktuálně se platí eurem v 20 zemích z celkových 27. Dánsko nemá euro, jelikož si vyjednalo výjimku a euro zavádět nebude, ostatních šest členských států (Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Švédsko) zatím euro nezavedlo, ale postupně se budou k jednotné měně přidávat.

Z Evropské unie vystoupil zatím pouze jeden stát, a to Spojené království 1. února 2020. Vystoupení z EU bylo odhlasováno v referendu obyvateli UK. Česká republika vstoupila do EU 1. května 2004 společně s Kyprem, Estonskem, Maďarskem, Litvou, Lotyšskem, Maltou, Polskem, Slovinskem a Slovenskem. V Evropském parlamentu mají čeští poslanci 21 křesel a v předsednictví Rady EU byla Česká republika od ledna do června roku 2009 a následně od července do prosince roku 2022. Podle Rady Evropské unie se členské státy střídají vždy po 6 měsících, aby se zajistila kontinuita činnosti EU v rámci Rady.

A přesuneme se na filmová plátna, kdy 1. listopadu 1997 byl poprvé promítán celovečerní snímek Titanic na Mezinárodním filmovém festivalu v Tokiu. Podle euronews.com měl původně film vstoupit do kin v létě roku 1997, ale režisér James Cameron tenkrát uvedl, že kvůli speciálním efektům se premiéra filmu posune. Rozpočet 210 milionů dolarů řadilo film mezi ty dražší, a tak se studia obávala, aby se peníze vrátily. V té době nevydělávaly filmy přes miliardu dolarů jako dnes – nejvýdělečnějším filmem byl Jurský park od Stevena Spielberga, který za tento film z roku 1993 utržil 915 milionů dolarů.

Jak dnes ale již víme, Titanic se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů všech dob a drží se na předních příčkách s celkovým výdělkem 2, 26 miliardy dolarů dodnes. Překonaly jej pouze dva filmy, a to Avar a Avatar: The Way of Water. Film měl podle britannica.com 14 nominací na Oscara a získal jich celkem 11. Kate Winslet získala Oscara za hlavní roli Rose DeWitt Bukater, Leonardo DiCaprio si na svého Oscara musel počkat mnohem déle, a to až do roku 2016.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze