Webbův teleskop našel vodu v kometě nacházející se v hlavním pásu asteroidů

Webbův teleskop našel vodu v kometě nacházející se v hlavním pásu asteroidů
Fotografie: ESA
  • Obsahuje vodní páru a naopak nemá žádný oxid uhličitý
  • Komety běžně pocházejí z Kuiperova pásu a Oortova oblaku
  • Objev naznačuje, že tímto způsobem se mohla voda dostat na Zemi při jejím vzniku

Prakticky jakýkoliv vesmírný objekt, na který se zaměří Webbův teleskop, přinese nové poznatky o vesmíru. A ani tentokrát tomu nebylo jinak. Vědci pomocí něj studovali kometu Read, která se nachází v hlavním pásu asteroidů (oblast mezi Marsem a Jupiterem) a zjistili u ní přítomnost vody ve skupenství páry. Poukazuje na to, že když naše Sluneční soustava vznikala, byla bohatá na vodu, a právě tímto způsobem se mohla dostat později i na Zemi.

Většina komet se nachází za oběžnou dráhou Neptunu

Náš vodou nasáklý svět hemžící se životem a jedinečný ve vesmíru, pokud víme, je jako záhada – nejsme si jisti, jak se sem všechna ta voda dostala. Pochopení historie distribuce vody ve Sluneční soustavě nám pomůže porozumět dalším planetárním systémům a zda by mohly být na cestě k hostiteli planety podobné Zemi,“ uvedla zástupkyně projektové vědkyně pro Webbův teleskop Stefanie Milam.

Kometa Read není klasickou kometou, a to kvůli místu, kde se nachází. Typicky komety pocházejí z Kuiperova pásu a Oortova oblaku – obě tato místa se nacházejí až za oběžnou dráhou Neptunu, kde se led na kometách udrží, jelikož jsou daleko od Slunce. Jak se později přibližují, vzniká klasický zářivý ohon.


Komety vyskytující se v hlavním pásu asteroidů jsou poměrně novou informací. Objeveny byly dle CNN v roce 2006 a právě Read byla jednou z komet pro vytvoření nové kategorie. Vědci ale netušili, zda si komety v tomto místě mohou zachovat vodní led. Použili tak přístroj NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) a dočkali se odpovědi. „V minulosti jsme viděli objekty v hlavním pásu se všemi charakteristikami komet, ale pouze s těmito přesnými spektrálními daty od Webba můžeme říci ano, je to rozhodně vodní led, který vytváří tento efekt,“ uvedl pro ESA hlavní autor studie astronom Michael Kelley.

Dalším překvapením bylo, že kometa neobsahovala oxid uhličitý, který je obvykle v kometách obsažen asi z 10 %. Vědci se domnívají, že o něj přišla kvůli vysokým teplotám, jelikož se odpařuje snadněji než vodní led. Dalším krokem tak bude zaměřit se na další komety v hlavním pásu asteroidů, aby se porovnaly s Read.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze