Webbův teleskop se zaměřil na Mars. Co zjistil?

Webbův teleskop se zaměřil na Mars. Co zjistil?
Fotografie: NASA
  • Teleskop vytvořil snímek pomocí kamery NIRCam
  • Snímky byly pořízeny v kratších i delších vlnových délkách, přičemž každé odhalí z planety něco jiného
  • Další pozorování Marsu by mohla potvrdit přítomnost vody

Webbův vesmírný teleskop nedávno pozoroval Jupiter a nyní se zaměřil na Mars. Ačkoliv je primárně určen pro sledování hlubokého vesmíru, i v naší Sluneční soustavě může pomoci získat nové informace, zejména díky jeho přístrojům, které pozorují infračervené světlo. První snímky Marsu byly zveřejněny na Europlanet Science Congress (EPSC) 2022.

Webbův teleskop zachytil Mars na jeho denní straně, tedy v části, která je osvícená Sluncem, ze vzdálenosti asi 1,6 milionu kilometrů. Snímky byly pořízeny přístrojem Near–Infrared Camera (NIRCam) a ve spojení s roverem Perseverance by mohly do budoucna přinést nové informace. Webbův teleskop umí zachytit i to nejslabší infračervené záření, a to znamenalo pro sledování Marsu určitou výzvu, jelikož Mars je dobře viditelný a jeho světlo je jasné. Vědci tak pro jeho pozorování použili velmi krátké expozice.


Snímky pořízené NIRCam zobrazují východní polokouli ve dvou vlnových délkách. Kratší vlnová délka odhaluje například kráter Huygens nebo vrstvy prachu na povrchu. Delší naopak zobrazuje teplotu povrchu i atmosféry. Nejsvětlejší je tedy místo, kam dopadá nejvíce slunečních paprsků. Teplota ale není jediný faktor ovlivňující světlo, které Webbův přístroj zachytil. Když světlo, které Mars vyzařuje, prochází atmosférou, část je absorbována oxidem uhličitým a vzhledem k tomuto efektu se například Hellas Basil – obrovská impaktní pánev o průměru 2 300 km, která vznikla po dopadu asteroidu – zdá oproti okolí tmavší kvůli teplotním rozdílům.

snímky Marsu pomocí Webbova teleskopu

Další pozorování Webbova teleskopu by měla identifikovat přítomnost vody, oxidu uhličitého i uhelnatého a dalších chemických sloučenin. Například detekce metanu by mohla poukazovat na to, že v minulosti byla planeta zasažena velkým vesmírným objektem, uvedla NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze