Webbův teleskop ukázal mlhovinu Tarantule – místo, kde se tvoří hvězdy

Webbův teleskop ukázal mlhovinu Tarantule – místo, kde se tvoří hvězdy
Fotografie: NASA
  • Mlhovina se nachází v galaxii Velkého Magellanova mračna
  • Díky přístrojům Webbova teleskopu je možné vidět formování mladých hvězd
  • Chemickým složením se místo podobá oblasti, kde se tvořily hvězdy jen několik miliard let po vzniku vesmíru

Webbův teleskop zachytil pomocí svých přístrojů tisíce mladých hvězd, které vznikají v mlhovině 30 Doradus. Mlhovina, které se také říká Tarantule kvůli vzhledu jejích prachových vláken, je pro astronomy velmi oblíbená, jelikož v tomto místě mohou pozorovat, jak se vytváří nové hvězdy. Mlhovina se nachází 161 000 světelných let daleko v galaxii Velkého Magellanova mračna a jedná se o největší a nejjasnější místo pro pozorování, kde se rodí nové hvězdy a zároveň se také nachází nejblíže Mléčné dráze.

Zde se rodí hvězdy: Webbův teleskop vyfotil mlhovinu Tarantule

V této mlhovině jsou nejžhavější a nejhmotnější známé hvězdy, astronomové použili rovnou tři přístroje Webbova teleskopu pro její pozorování. Pomocí přístroje Near–Infrared Spectrograph (NIRSpec) Webbův teleskop zachytil mladou hvězdu, o které si dříve astronomové mysleli, že je starší. To jen dokazuje, že bez Webbových přístrojů s vysokým rozlišením na infračervených délkách by astronomové nemohli tak dobře pozorovat vznik ani formování hvězd.


Mlhovina Tarantule je podle NASA zajímavá zejména tím, že má podobné chemické složení jako jiné oblasti, kde se tvořily hvězdy v době, kdy byl vesmír starý jen několik miliard let. V naší galaxii – Mléčné dráze – se hvězdy tak rychle jako v mlhovině Tarantule neformují a mají i jiné chemické složení. Proto je tato mlhovina nejlepší pro pozorování toho, co se dělo v počátcích vesmíru.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze