Webbův teleskop začal se zarovnáváním všech 18 zrcadel. Musí fungovat jako jedno

Webbův teleskop začal se zarovnáváním všech 18 zrcadel. Musí fungovat jako jedno
Fotografie: NASA
  • Tým začne pomocí snímků zarovnávat jednotlivé segmenty 18 zrcadel
  • Všechna zrcadla musí ve výsledku fungovat jako jedno
  • V následujících měsících se nastaví i zbývající tři přístroje

Nedávno jsme vás informovali o tom, že se dalekohled Jamese webba začal kalibrovat, aktuálně se blíží dokončení první fáze celého procesu. NASA uvedla, že tým měl dva úkoly. Potvrdit, že je přístroj Near Infrared Camera (NIRCam) připraven zachycovat světlo z vesmírných objektů a že každé z 18 zrcadel je schopno identifikovat světlo ze stejné hvězdy. Výsledkem tedy byla mozaika 18 světelných bodů, které Webb z každého, prozatím nezarovnaného zrcadla, odrážel od stejné hvězdy zpět do detektorů NIRCam. Tento nezaostřený snímek hvězdy se nyní stane základem pro zarovnávání a zaostření dalekohledu. Během dalšího měsíce bude tým postupně jednotlivé zrcadlové segmenty upravovat tak, dokud se z 18 snímků hvězd nestane pouze jedna.

Celý Webbův tým je u vytržení z toho, jak dobře probíhají první kroky pořizování snímků a zaměřování dalekohledu. Byli jsme tak šťastní, že jsme viděli, jak se světlo dostává do NIRCam,“ řekla Marcia Rieke, hlavní výzkumnice nástroje NIRCam a profesorka astronomie na Arizonské univerzitě. NIRCam byl vybrán k počátečnímu seřizování teleskopu záměrně, jelikož má široké zorné pole a může pracovat ve vyšších teplotách než ostatní přístroje. Přístroj tak bude využívám téměř po celou dobu kalibrace dalekohledu.

Postupnou kalibrací budou Webbovy snímky jasnější, ostřejší a detailnější. Je však ještě potřeba další tři přístroje dostat do kryogenních provozních teplot (přibližně -228 stupňů Celsia), aby mohly začít zaznamenávat data. To vše se bude odehrávat v nadcházejících měsících a tým Webbova vesmírného dalekohledu očekává první vědecké snímky v létě.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze