WHO chce do června naočkovat 70 % světové populace. Je to reálné?

WHO chce do června naočkovat 70 % světové populace. Je to reálné?
Fotografie: unsplash.com
  • Podle odborníků na veřejné zdraví není tento cíl ani dosažitelný, ani smysluplný
  • V zemích s nízkými příjmy má první dávku očkování jen 12 % lidí
  • V dosažení vysoké úrovně imunity brání také varianta omikron

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce do poloviny roku 2022 naočkovat 70 % světové populace proti COVID-19 ve všech zemích světa. Tímto krokem chce ukončit pandemii koronaviru. V poslední době ale odborníci na veřejné zdraví tvrdí, že toto číslo není ani dosažitelné, ani smysluplné.


V zemích s nízkými příjmy má první dávku očkování jen 12 % lidí. Ředitelka oddělení imunizace WHO Kate O'Brien uvedla, že 70 % cíl proočkovanosti je nesplnitelný, i když o jeho dosažení bojovalo mnoho zemí s velkou zásobou vakcín. „Vyzýváme všechny země, aby braly vážně své kroky k dosažení tohoto cíle. Také ale uznáváme, že existují důvody, proč ho nemohou splnit všechny země,“ řekla v rozhovoru pro reuters.com.


Výhrady ohledně tak vysoké proočkovanosti jsou dalším znamením, že ukončení celosvětové pandemie může být složitější a delší, než mnozí odborníci doufali. V dosažení vysoké úrovně imunity populace také brání varianta omikron, která může být vůči vakcínám imunní. „V současné době zkoumáme různé scénáře, jak by se pandemie mohla nadále vyvíjet. Je zřejmé že se do predikcí může zahrnout také role vakcín, cíl proočkovanosti a snížení přenosu,“ uvedla Kate O'Brien.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze