Z oběžné dráhy se vrátí kapsle, která testovala výrobu léčiv v mikrogravitaci

Z oběžné dráhy se vrátí kapsle, která testovala výrobu léčiv v mikrogravitaci
Fotografie: Varda Space Industries
  • Návratová kapsle na oběžné dráze pěstovala krystaly ritonaviru
  • Jedná se antivirotikum používající se při léčbu HIV a žloutenky typu C
  • Na oběžné dráze se kapsle pohybovala za pomoci satelitu Photon od Rocket Lab

Dnešní den bude pro společnost Varda Space Industries stěžejním. Minulý rok v červnu vypustila v rámci sdílené mise společnosti SpaceX Transporter-8 kapsli W-1, která doposud kroužila kolem Země. Původně měla mise trvat jen jeden či dva měsíce, ale kvůli Federálnímu úřadu pro letectví (FAA), který udělil povolení k návratu kapsle teprve minulý týden, se mise prodloužila.

Varda W-Series stojí samostatně jako jediný komerční satelit a návratové vozidlo vyrobené speciálně pro návrat materiálů z oběžné dráhy. Zpracování materiálů v mikrogravitaci nebo v podmínkách blízkých beztíži ve vesmíru, nabízí jedinečné prostředí, které není dostupné prostřednictvím pozemského zpracování. Tyto výhody vyplývají především z nedostatku konvekčních a sedimentačních sil a také ze schopnosti vytvářet dokonalejší struktury díky absenci gravitačních napětí,uvádí společnost k popisu mise na svých webových stránkách.

Sonda již včera zažehla motor, aby upravila svoji dráhu a dnes je naplánovaný návrat do testovací a výcvikové střelnice v Utahu, která spadá pod vojenská působiště USA. Na stejné místo dopadla i návratová kapsle mise OSIRIS-Rex, která přinesla vzorek asteroidu Bennu. W-1 dopadne na Zemi pomocí padáků.


Kapsle má kuželovitý tvar a její šířka činí 0,9 metru. Podle space.com se během pobytu na oběžné dráze pěstovaly uvnitř ní krystaly ritonaviru, který se používá k léčbě HIV a žloutenky typu C. Kapsle je aktuálně připojena k satelitu Photon od Rocket Lab, který poskytuje energii, pohon, navigaci i komunikaci. Jakmile však dosáhnou obě části zemské atmosféry, satelit pravděpodobně celý shoří atmosféře, zatímco kapsle vybavená tepelným štítem prolétne a dopadne na zem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze