Začalo odpočítávání startu Artemis I – dívejte se zítra ráno

Začalo odpočítávání startu Artemis I – dívejte se zítra ráno
Fotografie: NASA
  • Večer se začne do rakety tankovat palivo, to bude trvat až téměř do startu
  • Start je naplánovaný během dvouhodinového okna, které začne zítra od 7:04 SELČ
  • NASA začne vysílat živě dnes od 21:30 SELČ

NASA oficiálně potvrdila pokus o start mise Artemis I ve středu 16. listopadu. Dvouhodinové startovací okno se otevře v 7:04 SELČ. Manažeři mise se v pondělí sešli, aby přezkoumali stav rakety, která byla lehce poškozena kvůli hurikánu Nicole. Nejvíce byl poškozen pás izolačního těsnění, který byl odtržen od kosmické lodi Orion, což by mohlo způsobit chybné proudění vzduchu. Po přezkoumání však NASA uvedla, že je velmi malá pravděpodobnost odtržení dalšího materiálu, který by představoval pro let riziko. Technici také dokončili další drobné opravy/výměny a raketa je připravena na start.


Dnes ve večerních hodinách začne tankování paliva, které při předchozích pokusech zastavilo start kvůli úniku vodíku. Živé vysílání z tankování začne v 21:30 SELČ. Oficiální odpočet startu začal již včera, kdy se začaly nabíjet letové baterie Orionu i základního stupně rakety. 10 hodin a 40 minut před startem startovní tým rozhodne na základě počasí o tankování rakety. Aktuálně nic nenapovídá tomu, že by počasí bylo špatné. Tankování rakety Artemis bude trvat několik hodin, téměř až do samotného startu. 10 minut před startem proběhnou veškerá konečná nastavení, dojde k ukončení tankování a nastaví se spuštění motorů. V T-0 pak proběhne start a raketa se zvedne z odpalovací rampy.

Pokud se start vydaří a raketa Artemis zamíří směrem k Měsíci, mise bude trvat 25 dní, 11 hodin a 36 minut. Něž se Orion 11. prosince vrátí zpět na Zemi, celkově uletí 2,1 milionu kilometrů. Kosmická loď Orion musí prokázat schopnost vrátit se zpět na Zemi nepoškozená, aby při dalším letu mohli být přítomni astronauti. Při vstupu do atmosféry musí vydržet teplotu okolo 2 760 stupňů Celsia.

V případě startu se raketa Space Launch System (SLS), na které kosmická loď Orion odstartuje, stane doposud nejsilnější raketou, která dokáže vzlétnout. Raketa byla vyvinuta pro lety mimo naši oběžnou dráhu s posádkou/nákladem a dokáže vyvinout tah 4 milionů kilogramů.

Chcete vlastní raketu SLS? Proč ne


Pokud jste nadšenci do mise Artemis, můžete si na Amazonu kromě mnoha předmětů s potiskem Artemis zakoupit i model rakety SLS v měřítku 1:200, která opravdu vzlétne. Raketa je vhodná pro začátečníky, je snadno sestavitelná. Aktuálně se prodává v přepočtu za 1 700 Kč, ale je potřeba k ní dokoupit odpalovací rampu, motory a ovladač spouštění elektronového paprsku. Při vypuštění pak dosáhne výšky něco málo přes 100 metrů, což už představuje slušnou podívanou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze