Zemřel Ed Stone, projektový vědec nejdéle trvající mise Voyager

Zemřel Ed Stone, projektový vědec nejdéle trvající mise Voyager
Fotografie: NASA/Carla Cioffi
  • Vědec zemřel 9. června v 88 letech
  • Od roku 1972 až do roku 2022 byl projektovým vědcem mise Voyager
  • Obě sondy jsou doposud aktivní a prozkoumávají vesmír v mezihvězdném prostoru

Dlouholetý projektový vědec mise Voyager a bývalý ředitel NASA Jet Propulsion Laboratory Edward C. Stone zemřel 9. června ve věku 88 let. Ačkoliv jméno vám nemusí být úplně známé, o jeho práci jste rozhodně slyšeli. Mise Voyager je stala nejdéle trvající a také jedinou, kdy sondy vstoupily do mezihvězdného prostoru a opustily tak naši Sluneční soustavu. Jako projektový vědec sond Voayger 1 a 2 působil od roku 1972 až do roku 2022, kdy odešel do důchodu.

Ed Stone byl průkopníkem, který si ve vesmíru troufnul na mocné věci. Pro všechny, kdo ho znali, byl milým přítelem a pro mě osobně byl váženým rádcem. Ed vzal lidstvo na planetární cestu po naší Sluneční soustavě i mimo ni a poslal NASA tam, kam se předtím žádná kosmická loď nedostala. Jeho odkaz zanechal obrovský a hluboký dopad na NASA, vědeckou komunitu a svět. Upřímnou soustrast jeho rodině a všem, kteří ho měli rádi. Děkuji, Ede, za všechno,uvedla v tiskové zprávě přidružená administrátorka ředitelství vědeckých misí v ústředí NASA Nicola Fox.

Stone vystudoval fyziku a v roce 1964 nastoupil do Clatechu jako postdoktorand, kde pracoval na satelitních misí pro NASA, studoval galaktické záření a sluneční energetické částice. Sloužil celkem na devíti misích NASA. Mimo Voyager se tak podílel například na misi Parker Solar Probe, která byla první kosmickou lodí, jež proletěla koronou a poskytla tak nové informace o Slunci.


Sondy Voyager ukázaly, co dokáže lidstvo zkonstruovat. Původně měly za cíl proletět kolem našich nejvzdálenějších planet – Jupiteru, Saturnu a Uranu. Nakonec ale zvládly více, než se čekalo. I nyní jsou obě sondy stále aktivní a zasílají na Zemi data, i když jsou některé přístroje již vypnuté nebo nefunkční. Jedná se také o nejvzdálenější objekty, které vytvořil člověk. Obě sondy rovněž nesou Zlatou desku, která obsahuje zvuky Země, místo, kde se ve vesmíru nacházíme a pozdravy v několika jazycích – včetně toho českého. „Stát se vědcem projektu Voyager bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem v životě udělal. Otevřelo to úžasné dveře k průzkumu,“ uvedl Stone v roce 2018.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze