Zničené Portoriko opět online. Díky balónům od Alphabetu

1
Zničené Portoriko opět online. Díky balónům od Alphabetu
  • Balóny jsou umístěny v prostředí po katastrofě již podruhé
  • Obvykle zůstávají ve stratosféře po dobu 100 dnů
  • Přenášejí signály z pozemních stanic k lidem mimo dosah věží

Internet je pro nás tak samozřejmou věcí, že si vlastně ani neuvědomujeme, že pro spoustu lidí to samozřejmost zdaleka není. Připojený na internet nemáme už jen počítač, ale také chytrý telefon a nově to zvládneme i s hodinkami. Jenže jednoho dne může přijít smršť od matky přírody a po internetu nezbydou ani památky.

Přesně tento scénář zažili obyvatelé Portorika. Přibližně 3 miliony obyvatel jsou bez elektřiny kvůli hurikánu Maria. Nemají nejen elektřinu, ale ani přístup k pitné vodě. Aby se alespoň část obyvatel dostala k internetu v oblastech postižených katastrofou nebo v místech, kde internet není standardně, vznikl projekt Loon od Alphabetu, mateřské společnosti Googlu. Jde o obří balón, který poskytuje digitální konektivitu a dokáže se vznášet nad oblastí desítky dnů.

Balóny, které jsou umístěny v prostředí po katastrofě již podruhé, obvykle zůstávají ve stratosféře ve výšce kolem 18 kilometrů po dobu 100 dnů. Pracují tak, že přenášejí signály z pozemních základnových stanic k lidem mimo dosah těchto věží, případně přenášejí konektivitu na základnové stanice odříznuté od světa. V každém případě však musí mít uživatelé speciální přijímač, který jim umožní využívat internet ve standardních zařízeních, jako je mobilní telefon, tablet nebo počítač. Balóny mají několik solárních panelů s až 100wattovým výkonem, který postačuje jak k napájení elektroniky, tak pro dobíjení vestavěných baterií, aby mohl balón pracovat i v noci.

Projekt Loon je stále experimentální technologií a nejsme si jisti, jak dobře to bude fungovat, ale doufáme, že pomůže lidem získat informace, které potřebují, aby prošli touhle nepředstavitelně obtížnou dobou,“ vysvětluje společnost Alphabet.

Zdroj: mashable.com