100 let historie vysavače: od koňského povozu k laseru

100 let historie vysavače: od koňského povozu k laseru
Fotografie: Dyson
  • První vysavače se objevily na počátku 20. století a vážily až 200 kilogramů
  • Modernější vysavač s elektromotorem byl představen až v roce 1912

Od obrovského sacího stroje na koňském povozu k lehkému bezdrátovému vysavači bez sáčků, který využívá laserovou technologii a dokáže výkon přizpůsobit množství nečistot vedla dlouhá a trnitá cesta. Pojďte se s námi vypravit po stopách historie nejčastěji používaného přístroje pro úklid domácnosti.

O obchodním talentu svého tatínka Lea Poppera spisovatel Ota Pavel v knize Smrt krásných srnců tvrdil: „V prodeji vysavačů a ledniček přetrumfl svými rekordy cesťáky v pětapadesáti zemích světa. Dokázal neuvěřitelné kousky. Prodal vysavače sedlákům v Nesuchyni, kde dosud neměli elektriku.“ Inu, dnes by ji už ani nepotřebovali – moderní akumulátorové vysavače by si mohli dobít v sousední elektrifikované vsi a posléze s nimi uklidit celé stavení. A patrně by se asi nestačili divit, jak se domácí spotřebič proměnil – ty nejmodernější přístroje jsou nejen bezdrátové, ale k dokonalému úklidu využívají inovativní technologie, včetně laseru, akustického upozornění při detekci nečistot nebo pětistupňové filtrace... Ostatně, průzkum STEM/MARK pro společnost Dyson ukázal, že v dnešní době používá při úklidu své domácnosti 92 % Čechů a byl rovněž označen za nejefektivnější nástroj k odstranění prachu. Už si zkrátka bez tohoto vynálezu ani neumíme představit svůj život!

Vysávání z koňského povozu

Pojďme se ovšem vrátit zpět do minulosti ke kořenům dnešních inteligentních přístrojů. V dobách, kdy otec Oty Pavla prodával vysavače, se jednalo o převratný vynález, ovšem jeho historie sahá ještě dále než do období první republiky. Ty úplně první přístroje na počátku 20. století vážily až 200 kilogramů a v jednom člověku se obsluhovat nedaly, takže se rozhodně nejednalo o praktického pomocníka do každé domácnosti. Těžký stroj byl umístěn na koňském povozu, poháněný benzínovým motorem a o jeho provozu věděla kvůli hluku celá ulice – a tak tato technika neměla dlouhého trvání.

Vysavače v podobě, které se přibližují těm dnešním, rozšířil Švéd Axel Wenner-Gren v roce 1912 – poháněl je elektromotor a nečistoty se zachycovaly v sáčku. Se 14kg luxem se manipulovalo už o poznání lépe. Ve stejné době se obchodování s vysavači rozmohlo i v Americe. Na počátku stál James Spangler, noční hlídač a astmatik z Ohia, který se se svým vynálezem svěřil sestřenici Susan Hoover. Ta jej ukázala svému manželovi, obchodníku Williamovi Hooverovi, který ucítil příležitost a patent odkoupil, aby přístroj rozšířil ve Spojených státech.

Konec nepraktickým sáčkům!

K dalšímu průlomu ve vývoji vysavačů přispěl britský vynálezce James Dyson, který na konci 70. let nebyl spokojený s klasickými vysavači tehdejší doby – vadila mu jejich hlučnost, nízký výkon, neskladnost, ale zejména nepraktické „pytlíky“. Ty textilní byly sice od roku 1956 nahrazeny papírovými, přesto však Dysona napadlo inspirovat se průmyslovými cyklonovými vysavači a zbavit přístroj otravných sáčků. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Od prvního pokusu vyrobil během čtyř let více než 5 tisíc prototypů, než vysavač fungoval k jeho spokojenosti. Dalších deset let pak trvalo, než přístroj získal podobu komerčního produktu – a Jamese Dysona jeho posedlost málem přivedla na mizinu, jelikož se musel zadlužit u banky. V určitou chvíli měl půjčeno více než milion liber! Jeho vytrvalost nakonec přeci jen skončila happy-endem – v roce 1993 se ve Velké Británii objevil první bezsáčkový vysavač Dyson a brzy se stal nejprodávanějším vysavačem v zemi.

V hlavní roli laser

Dnes je z Jamese Dysona miliardář a jeden z největších vynálezců planety. Neusnul na vavřínech a společně se svým týmem, čítajícím inženýry z celého světa svůj vynález v průběhu let stále zdokonaloval – s každým dalším modelem představil další inovativní technologie. Ačkoliv by člověk řekl, že už jsou vysavače 21. století dokonalé, ukazuje se, že je stále co zlepšovat. I pandemie COVID-19 přispěla k tomu, že lidé uzavření v útrobách domovů více než kdy jindy začali dbát na pečlivý úklid a mají stále vyšší nároky. Průzkum STEM/MARK pro společnost Dyson ukázal, více než čtvrtina dotázaných uklízí doma častěji než před nástupem koronavirové pandemie.

Proto letos v září představil britský vizionář i na českém trhu své nejnovější dílo: bezsáčkový a také bezdrátový Dyson V15 Detect. Opět přináší revoluční řešení: hlavní roli hraje tentokrát laser, který dokáže detekovat i pouhým okem neviditelný prach. „Naše nejnovější vysavače využívají k odhalení skrytého prachu upravenou laserovou technologii, která integruje diodový laser do hlavy vysavače. Je umístěn v úhlu 1,5 stupně, 7,3 mm nad zemí, aby vytvořil co nejlepší kontrast mezi prachem a podlahou. Myslíme si však, že detekce nestačí. Proto zároveň dokážeme částice pečlivě 15 000× za sekundu změřit a spočítat pomocí akustického piezoelektrického snímače, který převádí vibrace na elektrické signály a přesně zobrazuje velikost a počet částic na LCD displeji v zadní části vysavače. Dyson V15 Detect je výkonný a inteligentní zároveň, což poskytuje maximální jistotu a vědecký důkaz o hygienické a čistší domácnosti,“ popisuje James Dyson svůj nejnovější vynález.

Vysavač Dyson V15 pro vás v současnosti testujeme a připravujeme podrobnou recenzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze