34 let od pádu totality. Svíčku můžete zapálit i on-line na dálku

34 let od pádu totality. Svíčku můžete zapálit i on-line na dálku
Fotografie: pixabay.com
  • Dnes si připomínáme Den boje za svobodu
  • Demonstrace na Václavském náměstí vedly k pádu komunistické vlády
  • Pietní svíčku k pamětní desce na Národní třídě můžete položit i on-line

Dnes si Česko i Slovensko připomíná události, které se odehrály 17. listopadu 1989 v tehdejším Československu. Sametové revoluci předcházelo několik situací, které vedly k pádu komunistického režimu a následnému zvolení Václava Havla za prezidenta Československa.

Na 17. listopad 1989 byla organizací Nezávislé studentské sdružení STUHA naplánována vzpomínková akce k 50. výročí uzavření škol během druhé světové války, která se měla konat na pražském Albertově, kde měla být uctěna památka Jana Opletala. Akce však měla sloužit k vyjádření nesouhlasu s aktuální politickou situací a volání po změně. Oproti původnímu plánu, kdy měl pochod směřovat do centra Prahy, byla demonstrace výborem KSČ přesunuta na Vyšehrad.

V den demonstrace byla vyhlášena bezpečností akce, aby byl udržen pořádek. Na Albertově se sešli stovky studentů vysokých škol a než došlo k projevu Martina Klímy z Nezávislých studentů, bylo na místě více jak 10 000 lidí. Po ukončení demonstrace se ale část lidí podle pametnaroda.cz začala přesouvat na Václavské náměstí. Na Národní třídě byl průvod zastaven a obklíčen policií, která se snažila dav násilně rozehnat, což vedlo k desítkám zraněných.

Václavské náměstí

Následující den ale došlo k rozšíření nepravdivé informace, že na demonstraci zemřel Martin Šmíd, což vedlo k okamžitému vyvolání stávky studentů vysokých škol. Bylo ustanoveno Občanské fórum, které mělo fungovat jako mluvčí československé veřejnosti. Václavské náměstí bylo každý den zaplněno desítkami tisíc protestujících a tyto nepokoje se rychle začaly rozšiřovat po celé zemi a symbolem se staly klíče, kterými lidé na protest cinkali.

Na základě masivních protestů nebyla schopna komunistická vláda udržet svoji moc a 24. listopadu odstoupila z vedení. Následující dva dny se na Letenské pláni zorganizovaly doposud největší demonstrace a 27. listopadu se prakticky celá veřejnost připojila ke generální stávce. Toto nenásilné svržení komunistického režimu se začalo označovat jako sametová revoluce, jelikož se za svobodu nebojovalo násilím.

29. prosince byl podle hrad.cz Václav Havel jako kandidát Občanského fóra zvolen Federálním shromážděním československých prezidentem. Václav Havel se stal posledním československým prezidentem a 26. ledna 1993 se stal prvním prezidentem samostatné České republiky.

Pokud chcete zavzpomínat na den, kdy se začaly psát nové dějiny našeho národa, můžete přijít na Národní třídu a položit svíčku. Pokud nemáte možnost dostavit se osobně, můžete tak učinit online přes darujeme.cz, kde si vyberete příspěvek, který chcete darovat a napíšete krátký vzkaz. Na stránce najdete i odkaz, kde se můžete živě podívat, jak vaše svíčka hoří na Národní třídě u pamětní desky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze