Den vzniku samostatného československého státu

Stalo se
Fotografie: Unsplash.com
  • Řekneme si, jaký státní svátek v pátek oslavíme
  • Uplynulo 22 let od Kajínkova útěku z vězení Mírov
  • A tento týden naposledy vzlétlo letadlo Concorde

V tomto týdnu si připomeneme poslední let nadzvukového letadla Concorde, útěk z vězení Jiřího Kajínka a proč slavíme 28. října státní svátek. 28. října se slaví vznik samostatného československého státu. Na jeho vzniku se podílel zejména Tomáš Garrigue Masaryk, který objížděl celý svět a přesvědčoval spojence, aby rozbili Rakousko-Uhersko. Zlomovým bodem bylo, když za první světové války čeští vojáci již nechtěli bojovat za Rakousko-Uhersko a Masaryk tehdy v Rusku prosadil vznik Československé legie, která měla přes 50 000 vojáků. Československo v té době ještě neexistovalo, ale armáda už ano.

V roce 1918 byl konec první světové války a Masaryk od tehdejšího prezidenta USA Wilsona získal jeho podpisem nezávislost Československa. A právě 28. října 1918 se setkal Eduard Beneš s Karlem Kramářem ve švýcarské Ženevě, kde se dohodli na podrobnostech o vzniku Československa. Kramář propagoval království v čele s ruským carem, Beneš však rozhodl, že se bude jednat o republiku. Vznikla také nová národnost – Československá. V ten den také kapitulovalo Rakousko-Uhersko, a přistoupilo tak na podmínky příměří. Masaryk se tak stal prvním Československým prezidentem. Do země však přijel o něco později, přesně 21. prosince.

T. G. Masaryk podepisuje deklaraci

Ihned po založení Československa začaly vznikat první zákony a ústava byla přijata 29. února 1920. Byla také ustanovena státní hymna a vlajka. Původní vlajka Československa tvořila jen bílý a červený pruh. Vlajku s modrým klínem máme od roku 1920 – autorem je Jaroslav Kursa.

Vlajka České republiky

A posuneme se v čase o kousek dále. 29. října 2000 se podařilo Jiřímu Kajínkovi utéct z vězení Mírov. Jeho odsouzení doprovázelo mnoho nejasností a dodnes není zřejmé, zda byl/nebyl vinný. V roce 1998 byl odsouzený na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o vraždu. Podle rozsudku zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý osobní srážce byl těžce zraněn, ale útok přežil a později se stal hlavním svědkem.

Věznice

Z věznice se mu podařilo utéct několikrát, nejznámější je však útěk z Mírova. Tato věznice je považována za dostatečně zabezpečenou, i přesto Kajínek nejí jediný, komu se podařilo uprchnout. V roce 1976 se to podařilo celkově třem mužům. Kajínek původně také neměl utéct sám, ale s jeho kamarádem Martinem Vlasákem, ten ale ve chvíli útěku zůstal v cele.

Mříž na okně přeřezal pomocí pilky na kov – jak ji získal, to nikdy neprozradil. Otvorem prohodil vlasec s háčky, na který poté připevnil lano. Lano uviděl dozorce, který však postupoval chybně, Kajínek tak měl čas uprchnout. Schovával se necelé dva měsíce, než byl nalezen Útvarem rychlého nasazení v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého 8. prosince 2000.

Věznice

Na základě pochybností o vině se prezident Miloš Zeman rozhodl Kajínka omilostnit. Součástí milosti však byla i sedmiletá podmínka, během níž se nesmí dopustit žádného trestního činu. Milost byla podepsána 23. května 2017 a ještě tentýž den byl Kajínek z věznice v Rýnovicích propuštěn. V roce 2010 byl o něm natočen film Kajínek.

Concorde

Před 19 lety také proběhl poslední let letadla Concorde. Jednalo se o nadzvukové letadlo, které společně provozovaly firmy British Airways a Air France. Maximální rychlost dosahovala Mach 2,04 (2 189 km/h v cestovní výšce) a letadlo pojmulo až 100 cestujících. Concorde začal s cestujícími létat v roce 1976 a poslední let British Airways podnikl 24. října 2003. Konec létání měl několik důvodů – vysoké náklady, které nepokryly ani vysoké ceny letenek, útoky z 11. září, které razantně snížily zájem o létání, a pád letadla v roce 2000, kdy zemřeli všichni cestující.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze