Usíná se vám po alkoholu lépe? Co ale kvalita spánku?

Usíná se vám po alkoholu lépe? Co ale kvalita spánku?
Fotografie: unsplash.com
  • Alkohol sice utlumí váš nervový systém, ale zároveň sníží i produkci melatoninu
  • Nadměrné množství způsobuje chrápání, spánkovou apnoe a uvolnění svalů horních cest dýchacích
  • Je dobré přestat pít alespoň dvě hodiny před spaním a vypít sklenici vody

Dám si večer skleničku, aby se mi lépe spalo. Možná i vy jste tuto větu od někoho slyšeli, nebo ji sami používáte. Je sice pravdou, že pokud je váš nervový systém utlumen alkoholem, usnete většinou bez obtíží. Problém ale nastává v samotném spánku, který je nekvalitní a mozek ani tělo se nezregenerují tak, jak by měly. Jak tedy alkohol ovlivňuje náš spánek?

Alkohol dělá spánek méně kvalitním

Spánek lze rozdělit podle baptisthealth.com do čtyř fází. 1. je stav, kdy přecházíte z bdělého stavu do spánku. Váš tep a dýchání se zpomalují a svaly se uvolní. Ve 2. fázi se srdeční tep stále snižuje a zároveň klesá i vaše tělesná teplota. Ve 3. fázi jste naprosto uvolněni a spíte mělčím spánkem. 4. fáze je označována za REM spánek. V této fázi se vaše tělo nejlépe regeneruje, zdají se vám sny a může docházet ke zrychlenému tepu a dýchání. Pokud ale jdete spát po konzumaci alkoholu, REM fáze jsou kratší a vy se po probuzení nebudete cítit tak odpočatí.

Podle studie provedené v roce 2015 má sice alkohol relaxační účinky, ale v nadměrném množství způsobuje špatnou kvalitu spánku a u některých i nespavost. Dobrovolníci také uváděli, že je budilo vlastní chrápání a zvýšila se u nich spánková apnoe. Alkohol navíc uvolňuje svaly horních cest dýchacích, což výrazně ovlivňuje dýchání.

V případě požití většího množství alkoholu je také pravděpodobné, že se budete v noci probouzet. Ať už žízní, potřebou zajít si na záchod, nebo ve chvíli, kdy vystřízlivíte. A jak zjistila studie provedená už v roce 2007, konzumace alkoholu snižuje produkci melatoninu až o 19 %. Tento hormon je ale pro dobrý spánek nezbytný – reguluje totiž spánkový rytmus.

Jak se lépe vyspat po požití alkoholu?

Pokud jdeme spát s alkoholem v krvi, musíme myslet na to, že naše játra budou stále pracovat na tom, aby odbourala alkohol z krve. Dejte si tedy před spaním sklenici vody a druhou si dejte na noční stolek. Alkohol vás dehydratuje a je potřeba vodu tělu vrátit. Pokud víte svůj návrat domů, můžete si naplánovat poslední drink přibližně dvě hodiny před spaním. Podle healthline.com tak dáte tělu dostatek času metabolizovat alkohol.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze