Skryté cukry v potravinách: Jak je najít a u kterých potravin byste je nečekali?

Skryté cukry v potravinách: Jak je najít a u kterých potravin byste je nečekali?
Fotografie: unsplash.com
  • Cukr se může ve složení potravin nacházet pod různými názvy
  • Nejčastěji je najdeme v omáčkách, dresincích, snídaňových cereáliích a instantních kaších
  • Je důležité číst obsah složení, jelikož vyšší cena neznamená větší kvalitu

Obchody jsou dnes plné nejrůznějších potravin, které nás lákají ke koupi. A pokud se o složení potravin příliš nezajímáte, pak i tak víte, že některé potraviny jako jsou sladkosti a limonády, obsahují přespříliš cukru, který bychom v takovém množství neměli konzumovat. Jenže jsou tu i potraviny, u kterých byste to nečekali, a pokud se úplně nevyznáte ve složení, pak si můžete nevědomky kupovat zboží, které byste si třeba ani jinak nekoupili. Pojďme si tedy vysvětlit, jakými názvy výrobci mohou označit cukr.

Cukr, ale pod jiným názvem

Když vidíme ve složení cukr, je všem jasné, oč se jedná. Jsou tu ale i jiné názvy, pod kterými se ukrývají také cukry, jen jsou vyrobeny jiným způsobem. Jedná se tak o cukrovou třtinu, glukózu, kukuřičné sladidlo, dextrózu, karamel, maltózu, či palmový cukr. Existují i sladké sirupy, nejčastěji se setkáte s glukózo-fruktózovým, glukózovým, fruktózovým, melasou, kukuřičným sirupem, datlovým, javorovým a do této kategorie spadá i med.

Kde na skryté cukry většinou narazíme?

Nesmíme zapomínat, že cukr je i dobrý konzervant, a tak se s ním můžeme setkat u trvanlivých potravin. Výrobci často hledají levnější varianty na úkor kvality, což některé výše zmíněné cukry splňují. Nejčastěji se nejspíše setkáte s glukózo-fruktózvým sirupem, který představuje levnější náhradu cukru.

Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) skryté cukry často najdete v omáčkách (kečupy, hotové omáčky na různá jídla, barbecue omáčky) a dresincích na saláty. I když jsou tyto potraviny slané, ve většině z nich najdete cukr. Podobně na tom mohou být některé ochucené jogurty, pudingy a jiné mléčné výrobky – zejména pak pro děti.

Omáčky

Pozor si dejte i na masa, která jsou jakkoliv předpřipravená. Bohužel se u nás setkáte s mletými masy, které řetězce dobarvují sušenou červenou řepou a obsahují glukózu. Takové maso rozhodně není kvalitní a dobarvování značí, že v něm najdete spíše pomleté odkrojky nežli maso. Stejně tak tomu může být u naložených mas. Nyní je období grilování, a ne každý má čas na naložení masa, a tak sáhne v pultu už po tom naloženém. Přečtěte si, v čem je maso naložené, jelikož kromě vysokého obsahu soli je velká pravděpodobnost, že tam najdete i skryté cukry.

Zdravé potraviny, ale ne tak úplně

Kupujete si zdravější potraviny s tím, že dodáte vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály? Pak si ale dejte pozor na snídaňové cereálie, které se tváří zdravě. Podle webmd.com mají vysoký obsah cukrů, ale navíc většinou obsahují i další skryté cukry. Podobně jsou na tom nejrůznější tyčinky, které lákají na zdravou stravu a vysoký obsah vlákniny, proteinů nebo ovoce. Pohromadě je však často drží kukuřičný sirup, med (který ovšem není špatný) či glukózo-fruktózvý sirup a často i škrobový sirup.

Složení si čtěte i u instantních kaší, kde na obalu slibují zdravé stravování díky obsahu vlákniny a nejrůznějších semínek. Často je zde glukózový sirup, třtinový cukr a další ochucovadla. V tomto případě není nic jednoduššího než si uvařit kaši doma, jelikož vás vyjde levněji a přesně víte, co jíte. Navíc je hotová do 15 minut.

Čím méně přísad, tím lépe

Je to jednoduché – pokud je potravina kvalitní, nepotřebuje mnoho ochucovadel a přísad, které ji vylepší. A neřiďte se ani cenou, jelikož cena neurčuje kvalitu, většinou jde o zaplacení značky. Obchodní řetězce často prodávají svoji značku, kterou ale vyrábí stejné továrny, které prodávají svoje značkové výrobky. Obsah tak může být klidně stejný nebo dokonce lepší, ale cena nižší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze