Čím ses zkazil, tím se naprav? Tímto heslem si ale kocovinu pouze oddálíte

Vyvracíme nejčastější mýty
Čím ses zkazil, tím se naprav? Tímto heslem si ale kocovinu pouze oddálíte
Fotografie: unsplash.com
  • Alkohol játra postupně rozkládají na netoxický acetát
  • Pokud je ale příjem alkoholu vysoký, začne se v těle hromadit acetaldehyd, který je za kocovinu zodpovědný
  • V případě požití dalšího alkoholu dojde ke zmatení mozku, ale kocovina se pouze odsune

V dnešním díle o vyvracení mýtů se zaměříme na stav, který většina nás zažila alespoň jednou – kocovinu. Nepříjemný stav, kdy vám není dobře, bolí vás hlava, je vám na zvracení a máte neustálou žízeň. To vše navíc umocňuje pachuť alkoholu v ústech, která vyvolává jen další pocity na zvracení. Na kocovinu existuje spousta rad, léků, i šumivých tablet, které mají pomoci zkrátit utrpení na minimum. Jedna rada se ovšem naprosto vymyká těm ostatním – čím ses zkazil, tím se taky naprav.

Pro některé jen zmínka o alkoholu po probdělé noci vyvolá nepříjemný pocit v žaludku. Některým to ale problém nedělá a jsou schopni ráno vypít pivo, víno, nebo i panáka. Pokud jste někdy tuto radu vyzkoušeli, pak nejspíše víte, že vede ke dvěma výsledkům – ještě většímu pocitu na zvracení nebo k ústupu kocoviny. Tento stav je ale pouze dočasný – stejně jako kocovina samotná, která se stejně později dostaví a možná i mnohem horší.

Jak kocovina vznikne?

Kocovina je vlastně vedlejší účinek konzumace alkoholu. První příznaky se podle mayoclinic.org začnou objevovat, jakmile klesne obsah alkoholu v krvi téměř na nulu. Častými projevy pak je nevolnost, slabost, žízeň, sucho v ústech, bolesti hlavy, citlivost na světlo a závratě. Záleží vždy na tom, jaké množství alkoholu vypijeme, a také zda ho mícháme – ať už s jiným druhem alkoholu, nebo s jinými nápoji.

Bolest hlavy

Po požití alkoholu začnou na plno pracovat vaše játra. V alkoholu je obsažen mimo jiné i etanol, který se v játrech podle mydr.com za pomoci alkoholdehydrogenázy přemění na acetaldehyd. Ten je pak následně přeměňován za pomoci glutationu na netoxický acetát. Toho máme v těle ale jen omezené množství, a tak se po čase začne toxický acetaldehyd v těle hromadit, jelikož játra nejsou schopna tak rychle alkohol odbourávat.

Proč při kocovině může alkohol pomoci?

Vysvětlení je vcelku jednoduché a přitom logické. Konzumací dalšího alkoholu vlastně „oblbnete“ mozek, který opět sepne do módu opilosti a navodí uklidňující účinky. Cítíte se lépe ale jen do té doby, než se celý cyklus zopakuje a opět nastoupí kocovina. Ačkoliv se vám tedy může na nějakou dobu udělat lépe, kocovinu jste si tím nevyléčili, ale pouze odsunuli na později.

Podle drinkaware.co.uk můžete tímto způsobem dokonce získat vyšší toleranci k alkoholu, čímž u některých lidí může postupem času vzniknout závislost na alkoholu. Pokud dojde dotyčný do takového stádia, většinou si udržuje určitou hladinu alkoholu v krvi, aby ke kocovině docházelo co nejméně často.

Jak tedy zmírnit účinky?

Pokud už to s pitím přeženete, je dobré se ještě před spaním pořádně napít, a to nejlépe čisté vody. Čím méně budete alkohol míchat, tím méně vám bude zle. Dopřejte si také dostatek spánku, který už tak v opilosti není příliš kvalitní. A pokud vás bolí hlava, můžete sáhnout po lécích proti bolesti. Existují také šumivé tablety, které vám doplní elektrolyty a hydratují vás.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze