Atentát na Kennedyho a smrt Freddieho Mercuryho

Stalo se
Atentát na Kennedyho a smrt Freddieho Mercuryho
Fotografie: pixabay.com
  • Dnes si připomeneme zastřelení J. F. Kennedyho
  • V roce 1961 se stal 35. prezidentem USA
  • Je to také 31 let, co podlehl nemoci zpěvák Freddie Mercury

Vítejte u dalšího dílu Stalo se – dnes si připomeneme atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho a smrt zpěváka Freedieho Mercuryho. Začněme tedy u 35. prezidenta USA, kterým byl John Fitzgerald Kennedy, známý také jako JFK. Narodil se 29. května 1917 a byl vychováván ke ctižádostivosti a soutěživosti. Měl sedm mladších sourozenců a jednoho staršího bratra.

Politice se začal věnovat po druhé světové válce a v roce 1947 se stal kongresmanem. V roce 1953 se stal senátorem, kterým byl znovuzvolen v roce 1958. V prezidentských volbách porazil Nixona o necelých 120 000 hlasů. Vyhrál ve 23 státech a 20. ledna 1961 se oficiálně stal prezidentem Spojených států.

J. F. Kennedy

Atentát na Kennedyho byl podle whitehouse.gov spáchán v pátek 22. listopadu 1963 v texaském městě Dallas. JFK byl smrtelně postřelen ve 12:30 místního času pravděpodobně puškou Carcano M91/38. Stalo se tak ve chvíli, kdy jel v otevřeném autě se svojí manželkou, texaským guvernérem a jeho manželkou v rámci kampaně na prezidentské volby, které se měly odehrát v roce 1964. Guvernér byl vážně zraněn, avšak atentát přežil. Kennedy se tak stal čtvrtým americkým prezidentem, který byl zabit na základě atentátu v jeho funkčním období. Před ním byli zavražděni Lincoln, Garfield a McKinley.

J. F. Kennedy

Komise po vyšetřování došla k závěru, že atentát spáchal Lee Harvey Oswald, který býval příslušníkem Námořní pěchoty Spojených států. On sám se k vraždě však nepřiznal a pouhé dva dny po zadržení byl při převozu do věznice zastřelen. Státní pohřeb J. F. Kennedyho se konal 25. listopadu 1963 a zúčastnilo se ho na 200 zástupců zemí z celého světa.

A přesuneme se do Anglie, kde před 31 lety zemřel zpěvák Freddie Mercury. Narodil se jako Farrokh Bulsara na Zanzibaru a celá rodina se přestěhovala do Anglie v roce 1964 kvůli revoluci proti zanzibarskému sultánovi a jeho vládě. Po promoci zpíval v několika skupinách a v té době také poznal přítelkyni Mary Austinovou.

Freddie Mercury

V roce 1969 se stal členem skupiny Ibex, později pojmenované jako Wreckage. O rok později se seznámil s kytaristou Brianem Mayem a Rogerem Taylorem a stal se zpěvákem jejich skupiny Smile. O rok později se k nim přidal baskytarista John Deacon. Mercury pak prosadil nový název skupiny Queen, navrhl logo skupiny a zároveň si změnil jméno na Freddieho Mercuryho.

CD Queen

21. listopadu 1975 vydala skupina desku s názvem A Night at the Opera, která obsahovala slavnou skladbu Bohemian Rhapsody, jež se během několika dní dostala na 1. místo britské hitparády, kde se singl držel celých 9 týdnů. Tato skladba vyšla i po Mercuryho smrti a výtěžek z prodeje byl věnován na výzkum léčby AIDS. Mercury napsal několik hitů, které jsou se skupinou spjaty. Mezi ně patří Somebody to Love, We are the Champions, Don’t Stop Me Now a další.

Koncert Queen

Virem HIV se nakazil na počátku 80. minulého století. HIV propukl v AIDS a nemoc jej začala velmi ovlivňovat. Zpěvák nejdříve nákazu popíral, ale bulvár si začal všímat jeho pohublého vzhledu a omezení koncertů skupiny. Jeden z nejznámějších koncertů proběhl v roce 1985, kdy skupina vystoupila na Live Aid. Naposledy vystoupil na jevišti v roce 1990 při akci BRIT Awards. Do jeho smrti se o něj starala jeho bývalá partnerka Mary Austinová. Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 ve věku 45 let. Příčinou byla bronchiální pneumonie, která vyplívala z nemoci AIDS. Pohřeb proběhl 27. listopadu jen pro nejbližší přátele v Londýně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze