Emil Zátopek by oslavil 100 let a objevení planety Neptun

Stalo se
Emil Zátopek by oslavil 100 let a objevení planety Neptun
Fotografie: NASA
  • Tento týden by oslavil Emil Zátopek 100 let, připomeneme si jeho úspěchy
  • Povíme si něco o naší nejvzdálenější planetě od Slunce – Neptunu
  • A připomene si na zemětřesení v Mexiku, které zabilo tisíce lidí

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme atleta Emila Zátopka, objevení planety Neptun i nejsilnější zemětřesení, které kdy zažilo Mexiko. A začneme naším nejznámějším československým atletem. Emil Zátopek se narodil 19. září 1922 v Kopřivnici. Měl šest starších sourozenců a jednoho mladšího bratra. Běhat začal ve svých 19 letech, kdy se zúčastnil Jarního běhu Zlínem. Doběhl druhý a o rok později byl již první.

Rekordy se pak jen hrnuly – v roce 1944 zaběhl český rekord v běhu na 2 000, 3 000 a 5 000 metrů. Později na mistrovství Evropy v roce 1946 překonal svůj vlastní rekord na 5 000 metrů a skončil pátý. O dva roky později získal na olympiádě v Londýně zlato na 10kilometrové trati a stříbro v běhu na 5 km. V roce 1950 na mistrovství Evropy získal zlato na obou tratích.

Olympijské kruhy

Stal se také prvním člověkem na světě, který uběhl 10kilmetrovou trať pod 29 minut a 20kilometrovou trať pod jednu hodinu. Největší úspěch však Zátopek zažil nejspíše na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952, kde se stal prvním a zatím jediným běžcem v historii, který na jedné olympiádě vyhrál všechny vytrvalostní závody (5 km, 10 km a maratón).

běžecká trať

Za ženu si vzal Danu Zátopkovou 24. října 1948, která byla také atletka. V té době reprezentovalo Československo v hodu oštěpem a byla dvojnásobnou mistryní Evropy a olympijskou vítězkou z Helsinek. Prožili spolu celý život, jejich svazek byl však bezdětný. Zátopek zemřel po dlouhé nemoci 21. listopadu 2000 ve věku 78 let.

Nyní se podíváme trošku dále do minulosti. Německý astronom Johann Gottfried Galle objevil planetu Neptun v noci z 23. na 24. září 1846, kdy pozoroval oblohu. Jako potvrzení, že jde o planetu a ne o hvězdu, posloužila změna jeho polohy oproti jiným hvězdám, když byl Neptun znovu pozorován následující noc. O Neptunu dnes již víme, že vznikl přibližně před 4,6 až 4,7 miliardami let a jedná se o poslední planetu v naší Sluneční soustavě.

Neptun

Tento plynný obr má charakteristickou modrou barvu, která je způsobena větším množstvím metanu v atmosféře. Společně s Uranem mají rozdílné složení oproti jejich sousedům – Jupiteru a Saturnu. Uran se také řadí do zvláštní kategorie zvané ledoví obři, jelikož vnitřní část planety je tvořena převážně z ledu a kamení. Na jeho povrchu je teplota něco málo přes minus 200 stupňů Celsia.

zemětřesení

19. září 1985 zasáhlo Mexico City zemětřesení o síle 8,1 stupně Richterovy stupnice. V tu chvíli se k zemi zřítila stovka budov a další tisíce byly poničeny. Město, které mělo v tu dobu 20 milionů obyvatel, se najednou ocitlo bez elektřiny a obrovské množství lidí bylo pohřbeno zaživa pod troskami. Bohužel to nebyl konec a přišlo další zemětřesení o síle 7,4 stupně. Epicentrum se nacházelo v Tichém oceánu, přibližně 350 km od města. Zemětřesení připravilo o život přes 10 000 lidí a od této tragédie přijalo Mexico City přísnější pravidla pro výstavbu budov.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze