Avast Software

Tajemství nejúspěšnějších společností
Avast Software
Fotografie: Avast
  • Generálním ředitelem české nadnárodní společnosti je Ondřej Vlček
  • Firma se dříve jmenovala Alwil
  • V roce 2016 odkoupila druhého bezpečnostního obra AVG
  • Momentálně má 435 miliónů aktivních uživatelů měsíčně

V dnešním díle se podíváme na nadnárodní společnost Avast Software, která se specializuje na počítačovou bezpečnost. V popisu práce má tedy ochranu soukromí, zabezpečení identity uživatelů a blokaci online hrozeb. Avast, který má přes 435 miliónů aktivních uživatelů měsíčně, se zkrátka snaží vytvářet lepší digitální svět a každý měsíc se mu daří zablokovat více než 1,5 miliardy kyberútoků. Pokud vás zajímá, jak se tato firma dostala na vrchol, tento článek je právě pro vás.

Od Alwilu po Avast

Historie společnosti sahá až do roku 1988. V té době vyvinul Pavel Baudiš nástroj proti viru Vienna a po tomto úspěchu založil společně s Eduardem Kučerou družstvo Alwil, které šířilo a prodávalo jejich nový software. Firma Avast se tedy prvně jmenovala Alwil a byla založena po sametové revoluci v roce 1989, když se Pavel s Eduardem osamostatnili a odtrhli od zbytku družstva. V roce 1995 přišel do firmy nový softwarový vývojář Ondřej Vlček, který je dnes generálním ředitelem. O dva roky později společnost zlicencovala svůj antivirus Avast McAfee a začala svou působnost z České republiky rozšiřovat i do světa.

V roce 2001 pokořila firma důležitý milník, který zásadně změnil zažitý model antivirové ochrany. Alwil totiž začal nabízet plnohodnotný bezplatný antivirus pro všechny a o dva roky později už měl milión uživatelů po celém světě. K přejmenování společnosti došlo až v roce 2010. O rok později začal Avast nabízet zabezpečení i pro malé a střední firmy. Aplikace Avast Free Mobile Security se v roce 2012 stala nejlépe hodnocenou bezpečnostní aplikací v obchodě Google Play a bezplatný antivirus se stal nejstahovanějším softwarem na download.com.

V roce 2016 odkoupil Avast českého bezpečnostního obra AVG, díky tomu zdvojnásobil počet uživatelů. Akvizice navíc vytvořila tu největší a nejpokročilejší síť pro detekci hrozeb. O rok později společnost koupila i firmu Piriform a celkový počet aktivních uživatelů zvýšila na více než 435 miliónů. V té době dokázaly všechny antiviry od Avastu uživatele ochránit před ransomwarem WannCry, BadRabbit nebo NotPetya. Poradily si však i s útoky malwaru Emotet.

Sídlo Avastu
Sídlo Avastu

Ondřej Vlček, šéf Avastu

Onřej Vlček se stal generálním ředitelem firmy v roce 2019. O rok později byl Avast zařazen na index FTSE 100, který obsahuje akcie největších firem obchodovaných na Londýnské burze. Společnost, specializující se na antiviry, už několik let zákazníkům nabízí osobní ochranu do domácností nebo programy pro firmy a partnery. Vlček se díky těmto úspěchům zařadil v roce 2020 do žebříčku nejbohatších Čechů 2020, který zveřejnil časopis Forbes. Dříve byl však prezidentem spotřebitelské divize a řídil vývoj cloudové bezpečnostní sítě Avastu založené na umělé inteligenci.

Ondřej Vlček
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze