Blue Origin má náhradníka za původního cestujícího. Sáhl do vlastních řad

Blue Origin má náhradníka za původního cestujícího. Sáhl do vlastních řad
Fotografie: Blue Origin
  • 29. března odstartuje kosmická loď New Shaperd s pěti platícími zákazníky a Garym Laiem
  • Lai je vrchní ředitel a hlavní architekt systému New Shepard
  • New Shaperd je složena ze dvou částí a je plně znovupoužitelná
  • Cestující vystoupají do výšky 100 kilometrů, aby zažili 3 minuty stavu beztíže

Blue Origin měla zatím tři úspěšné starty a při každém byla přítomna celebrita a zbytek tvořili platící cestující. To se nyní změní, jelikož došlo k odkladu startu, který byl naplánovaný na 23. března. Nový start je naplánovaný na 29. března a v tento den se nemůže startu zúčastnit hvězda noční show Saturday Night Live Pete Davidson.

Místo Davidsona vybrala Blue Origin svého zaměstnance Garyho Laie, uvedl space.com. Je to vrchní ředitel a hlavní architekt systému New Shepard, který ve společnosti pracuje od roku 2004 a byl mezi prvními 20 zaměstnanci společnosti vůbec (společnost byla založena Jeffem Bezosem v roce 2000). „Gary se podílel na vývoji produktů, strategickém plánování a obchodním rozvoji všech produktových řad Blue Origin, včetně orbitální nosné rakety New Glenn, programů raketových motorů a Blue Moon,“ napsali zástupci Blue Origin.

Kosmická loď New Shepard vynese šestičlennou posádku na hranici vesmíru, tedy do výšky 100 kilometrů, kde cestující zažijí 3 minuty stavu beztíže a poté se pomocí padáků vrátí zpět na Zemi. Této výšce se říká Kármánova hranice a jedná se o místo mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem. Hranice je všeobecně uznávána Mezinárodní leteckou federací (FAI). V této výšce se také vyskytuje polární záře.


New Shaperd se skládá z rakety a kapsle – obě části je možné opakovaně používat. Také není potřeba žádný pilot, protože je kosmická loď automatizovaná. Pro New Shaperd to bude celkově 20. let, od toho se odvíjí název mise NS-20. Předchozí lety však byly většinou testovací a bez posádky, případně sloužily jako výzkum pro užitečné zatížení. Poslední start proběhl 11. prosince minulého roku. Dle předchozích misí většina pasažérů Blue Origin absolvuje celkem 14 hodin předletového výcviku, což je oproti NASA, která má základní výcvik 2,5 roku, zanedbatelné.

Blue Origin v roce 2021 provedl aukci sedadel a v podmínkách pro potenciální cestující uvedl několik požadavků. Mezi nimi byla například schopnost obléknout si bez cizí pomoci leteckou kombinézu nebo vystoupat sedm pater na odpalovací věži pod 90 sekund. Podmínky nejsou příliš náročné, jelikož do vesmíru s Blue Origin už letěl v té době 90letý William Shatner.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze