Blue Origin odkládá březnový komerční let

Blue Origin odkládá březnový komerční let
Fotografie: Blue Origin
  • Z šestičlenné posádky se jeden cestující startu nezúčastní, společnost náhradníka zatím neoznámila
  • Start byl odložen na 29. března

Společnost Blue Origin Jeffa Bezose si dala letos za cíl, že chce počet lidí vyslaných do vesmíru zdvojnásobit. Příští týden měla vypustit raketu New Shepard, která je pojmenována po astronautovy Alanovi Shepardovi, se šestičlennou posádkou. Nyní ale oznámila, že start posouvá na 29. března. Pokud tento termín dodrží, od původního plánovaného startu se tak zpozdí jen o šest dní.

Členem posádky měl být americký komik a moderátor noční show Saturday Night Live Pete Davison. Společnost pomocí Twitteru sdělila, že se startu nezúčastní. Důvod neuvedla, ale dodala, že v nadcházejících dnech oznámí posledního člena posádky. Jestli se tedy společnost bude nadále držet toho, že při každém startu hostuje celebrita, se teprve dozvíme.


Jak uvedl reuters.com, pětice platících zákazníků se nijak nemění. Jsou jimi manželé Sharon a Marc Hagle, obchodník Marty Allen, Jim Kitchen a George Nield, který má již zkušenosti s kosmickými lety. Posádka se vydá přibližně do výšky 100 kilometrů, kde zažije několik minut stavu beztíže, a poté opět sestoupí na Zem pomocí několika padáků. Společnost doposud nezveřejnila cenu letenky, ale víme, že celý let trvá necelých 11 minut.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze